Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gost dnevnika nove tv u 19:15

Sinčić je gotovo sav posao Povjerenstva za Imunološki zavod odradio sam i otkrio brojne sumnjive radnje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborsko istražno povjerenstvo za Imunološki zavod jednoglasno je izglasalo zaključke svog rada.

Predsjednik Povjerenstva Ivan Vilibor Sinčić većinu posla odradio je sam. Naišao je na brojne sumnjive radnje, neovlašteno trošenje novca, pa i na dvostruke kriterije upravljanja u vrijeme bivše Vlade. Sve je prijavljeno državnom odvjetništvu.

Pročitajte i ovo Ivan Vilibor Sinčić Reakcije na zločin Sinčić napisao da se njegov sin družio s jednim od ubijenih dječaka: "Trebao je doći na igranje" Ivan Vilibor Sinčić u Dnevniku Nove TV - 2 "briselski sluga" Sinčić prijavio Plenkovića Vijeću Europe zbog najave o ukidanju mjera pomoći za one koji se ne cijepe: ''Skandalozno je, nehumano i krajnje jadno''

Ispitano je 26 svjedoka. S obzirom na to da u većini situacija Sinčić nije mogao okupiti članove Povjerenstva, događalo mu se da nije mogao održati sjednice. Stoga su ovi zaključci izglasani izvan roka.

''Imate slučaj da su direktori kako su dolazili i odlazili prijavljivali jedan drugoga kazneno. Sve je to ili nije bilo temelja ili je odbačeno, a direktori su ulagali milijune, pa i desetke milijuna kuna u naručivanje studija i ne znam kakve renovacije od kojih gotovo nikada nije bilo ništa. To smo među ostalim konstatirali ovdje i odgovornost nije bila nikakva osim politička i poslovna. Još jedno od ograničenja koje smo pronašli je ogroman novac kojim je direktor mogao raspolagati bez nadzora nadzornog odbora – čak do pet milijuna kuna'', rekao je Sinčić.

Koja je svrha povjerenstava?

Iz dosadašnjih iskustava osim političkih prepucavanja - upitno je koja je uopće svrha saborskih povjerenstava.

Podržat će izbor ustavnih sudaca, ako vladajući izglasaju formiranje saborskog povjerenstva za Agrokor. Oporba se nada dogovoru. Smatraju ovo načinom da se dođe do novih informacija i utvrdi što se događalo u Agrokoru. Jedan od prijedloga je, može se čuti na saborskim hodnicima, da predsjednik povjerenstva bude Goran Aleksić, a tajnik iz HDZ-a. No to tek treba formalizirati. HDZ-ovci čekaju što će na to reći predsjednik HDZ-a Andrej Plenković. Zasad HDZovci kažu kako ne pristaju na SDP-ove ucjene.

A evo što kaže potpredsjednica Vlade Martina Dalić. "To je pitanje o kojem će odlučiti Sabor i kako Sabor odluči kako se stranke u saboru dogovore tako će i biti''. I sam DORH zbog količine dokumentacije traži pomoć izvana što onda može jedno saborsko povjerenstvo?

''Povijest je učiteljica života i mi moramo utvrditi gdje se pogriješilo da se ne bi dogodio novi Agrokor. Istražno povjerenstvo ne traži kaznenu odgovornost. DORH radi po tom pitanju, tu je po meni zakazao predsjednik Vlade Andrej Plenković'', kaže lider Mosta Božo Petrov.

Do sad smo u Saboru gledali brojna povjerenstva - o Lencu, o kamionima, o Ini - većina ili nije napravila ništa ili su imali dvostruke zaključke. Ali dobra su pozornica, slaže se i zastupnica Anka Mrak Taritaš, zastupnicima za samopromociju: ''Ne treba ih formirati da bi ih formirali i da bi o tome imali priliku pisati. Ako želimo imati povjerenstvo onda trebamo znati što želimo postići s njim.''

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene