Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Strani mediji se raspisali o Hrvatskoj: Ustavni sud blokirao Milanoviću put za sastavljanje vlade, ali kad bi mu to uspjelo...

Gradonačelnik Penava tvrdi

'Ono čega se bojimo i od čega zaziremo su loši i zlonamjerni potezi aktualne vlasti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vukovar neće imati dvojezične ploče. Odlučila je to HDZ-ova većina u Vukovaru. A gost Dnevnika Nove TV bio je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Gospodine Penava, nije li Ustavni sud jasno propisao u kojem vremenskom roku se mora urediti dvojezičnost?

Pročitajte i ovo Ivan Penava Nakon masovne tučnjave Javio se HDZ: ''Penavine poruke su da je nasilno ponašanje nekad dozvoljeno, nekad ne'' Kolona sjećanja - 120 32. godišnjica Penava o jučerašnjoj Koloni sjećanja: "Nadam se da smo svima poslali poruku"

Jest, vrlo jasno i nedvosmisleno. Krajnji rok je 28. kolovoz 2015. godine.

Pa zašto ćete svake godine raspravljati o tomu jesu li se stekli uvjeti za dvojezične ploče?

Iz vrlo jednostavnog razloga. Zato što je odlukom Ustavnog suda to spušteno na gradsko vijeće, možemo raspravljati o tome je li to uobičajeno ili ne, ali uvažavajući tu činjenicu spušteno je na gradsko vijeće da odluči o stečenom nivou razumijevanja, snošljivosti i međunacionalnih odnosa u gradu Vukovaru. Uvažavajući tu odluku, uvažavajući osjetljivost problematike kojom se bavimo, ocijenili smo da je u skladu s odlukom Ustavnog suda, ali najviše u interesu građana grada Vukovara da jednostavno gradsko vijeće razmatra tijekom listopada situaciju na terenu i da u skladu s tom procjenom progresivno donosi odluke u smislu ostvarivanja prava srpske nacionalne manjine u gradu Vukovaru.

RIJEŠENO 'VRUĆE' PITANJE U VUKOVARU Ukidaju se ploče na ćirilici


Po Vašem mišljenju, kada će sazrjeti vrijeme da u Vukovaru budu uvedene dvojezične ploče, za 5 ili možda, 10 godina?

Teško mi je o tome suditi i zapravo je jako teško u ovakvim okolnostima u okruženju i ovakvom tonu uopće i razgovarati o tome jer su dvojezične ploče nametnute u gradu Vukovaru kao jedini problem. Ispada ka oda mi svi u gradu Vukovaru živimo od dvojezičnih ploča. Na žalost, ili na sreću, ja moram upoznati hrvatsku javnost upravo sa suprotnim - da je 18 dana upravo prijedlog statutarne odluke bio na javnoj raspravi i da se nitko, niti jedan građanin grada Vukovara nije javio kako bi sudjelovao u toj raspravi. To je ono što građani grada Vukovara misle o tome. Na žalost, građani Vukovara imaju mnogo važnije probleme koji se očituju u silnom odlasku iz grada Vukovara prema Irskoj, prema Njemačkoj i prema ostalim državama Europske unije. A ova problematika s dvojezičnim pločama je jednostavno nametnuta iz Zagreba ishitreno, nespremno, rekao bih i zlonamjerno i mislim da je činjenica da se nitko nije javio na javnu raspravu najbolji dokaz koliko je ova tema u drugom trećem ili šestom planu jer od nje ne žive ni Hrvati ni Srbi koji moraju odlaziti zbog loše situacije u gradu i u državi i mislim da je to upravo bila namjera Vlade kad joj je palo na pamet da po noći postavlja dvojezične ploče kako bi odvratila pozornost s lošeg stanja u državi i sa svoje nesposobnosti na živu emociju koja sasvim sigurno vlada i vladat će još tko zna koliko godina u gradu Vukovaru.

Što ćete učiniti ako ovako izmijenjeni statut Ustavni sud stavi izvan snage?

Odluke Ustavnog suda se moraju poštivati, neću prejudicirati kakva će biti. Hoće li uopće dokument doći na Ustavni sud i kakav će stav Ustavnog suda biti o ovoj problematici. U svakom slučaju, naravno da je Ustavni sud najviše pravosudno tijelo u Republici Hrvatskoj i da ga sukladno tome i ja kao gradonačelnik i gradsko vijeće grada Vukovara moramo njegove odluke poštivati i mislim da smo to napravili i ovaj put. U svakom slučaju radili smo što smo bolje znali i što smo bolje mogli i očekujemo ukoliko eventualno ima nekakvih nepravilnosti u današnjem dokumentu kojeg smo donijeli da će nam se to u dobroj vjeri i sugerirati. Međutim, ono čega se bojimo i od čega zaziremo su loši i zlonamjerni potezi aktualne vlasti koja je vrlo nasilno nametnula ovu problematiku u grad Vukovar zapostavljajući i zanemarujući sve ono što grad Vukovar jest, sve one emocije koje Vukovarci nose, jednostavno zaboravljajući da kad govorimo o Vukovaru govorimo o simbolu stvaranja Hrvatske države, a to je ono što nijedan Hrvat, a pogotovo vrhovni nositelji vlasti u RH ne bi smjeli zaboraviti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene