Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svađa oko protokola

VIDEO Gradonačelnik Vukovara stao uz Stožer: 'Prestanite s politiziranjem'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Javnosti se obratio vukovarski gradonačelnik, HDZ-ovac Ivan Panava, vezano uz posljednje izjave članova vukovarskog stožera.

Gradonačelnik Vukovara, Ivan Penava, nije se ogradio od stožerovog proglasa. Protokol je poznat i bit će u krugu bolnice, rekao je Penava i dodao da je kao organizator učinio sve što je mogao.

Pročitajte i ovo Ivan Penava Nakon masovne tučnjave Javio se HDZ: ''Penavine poruke su da je nasilno ponašanje nekad dozvoljeno, nekad ne'' Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata - 3 Rane nisu zacijelile Tužne priče iz kolone sjećanja: "Muž mi je poginuo kad i sin. Emocije su jako teške"

Kaže da mu nije bitno tko će od gostiju biti u krugu bolnice, a tko izvan njega. Apelirao je na vladajuće da prestanu s politiziranjem i stvaranjem napete atmosfere. Službeni stav organizatora je jasan, kaže - protokol počinje u krugu bolnice.

Stožer: Kolona je jedna, a oni koji napadaju žrtvu Vukovara su peta kolona u koloni

Najavio je da će on kao domaćin biti u krugu vukovarske bolnice kroz cijeli program tamošnje komemoracije. "Kao predstavnik grada Vukovara i organizator Kolone sjećanja podsjećam da je službeni program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine objavljen prije nekoliko dana i pozivam sve građane koji osjećaju pijetet prema Vukovaru da se priključe obilježavanju na dostojanstven način", poručio je Penava.

Za medijske kalkulacije kako će proteći ovogodišnje obilježavanje Dana sjećanja rekao je kako u drugi red stavljaju Vukovar, njegovu žrtvu i doprinos koji je grad imao u Domovinskom ratu.

Novinare je zanimalo i ograđuje li se od proglasa Stožera za obranu hrvatskog Vukovara da se ne ide u krug bolnice. Penava je odgovorio da se na to pitanje ne želi odrediti, jer bi se u tom slučaju morao ograđivati od mnogo izjava, kako od Stožera, tako i "izjava političkih elita poput ministra branitelja i predsjednika Republike koji svu odgovornost za ono što će se eventualno dogoditi u Vukovaru prebacuju na grad Vukovar".

Naglasio je kako neće smijeniti Tomislava Josića, predsjednika Stožera, s mjesta predsjednika gradonačelnikova Savjeta za branitelje, jer to tijelo, kazao je, ima ingerencije u braniteljskim pitanjima, a Josićev ratni put neupitan. No, volio bi, naveo je, da ga je Stožer unaprijed izvijestio o svom istupu.

Upitan smatra li se izigranim od Stožera, gradonačelnik Penava je istaknuo kako mu je teško to gledati na takav način, jer bi se onda mogao upitati izigravaju li ga i institucije hrvatske države, primjerice Vlada "koja ne poštuje odluku Ustavnog suda da se u Vukovaru ne postavljaju dvojezične ploče".

Penava je ustvrdio kako je kao organizator Dana sjećanja postupio sukladno određenim zahtjevima koje organizacija ovakvoga događaja traže, a što se nije mijenjalo u odnosu na ranije godine, te da ne očekuje ugrožavanje sigurnosti skupa, što je i službena policijska procjena.

Nije detaljnije htio komentirati izjavu predsjednika vukovarskog Gradskog vijeća Igora Gavrića (HSP AS), već samo kazao kako poštuje njegovo mišljenje. Gavrić je, naime, neposredno pred gradonačelnikovo obraćanje javnosti dao izjavu kojom osuđuje proglas Stožera te poručio kako je s Josićem dogovoreno da Kolona sjećanja kreće iz vukovarske bolnice i da je predvode pripadnici 3. Gardijske brigade zajedno sa stradalnicima i braniteljima iz Domovinskog rata.

"Ne vidim što se to u međuvremenu promijenilo, svi smo iznenađeni proglasom, ponovno se stvara pomutnja, mi i dalje pozivamo na pijetet te da svi dođu u krug vukovarske bolnice odakle kreće dostojanstveni program", poručio je Gavrić. (Hina./T.V.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene