Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Progovorio i Mravak

Mravak pred USKOK-om 'u svojstvu optuženika, ali i svjedoka'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivšeg direktora HEP-a Ivana Mravka ponovno su ispitali USKOK-ovi istražitelji kojima je, osim o aferama u kojima je osumnjičen, govorio o još nekim slučajevima.

Informacije je potvrdio njegov odvjetnik Branko Šerić. 'Mravkov iskaz obuhvatio je više događaja, a govorio je u svojstvu optuženika, ali i svjedoka', kazao je Šerić ne otkrivajući detalje gotovo sedmosatnog iskaza, kao ni o kojima je točno aferama svjedočio.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Struja za TLM i Aluminij Mostar Mravak u USKOK-u dopunjavao obranu Slika nije dostupna Odluku donio zbog pritvora Robert Ježić dao ostavku u NO Diokija

>> Nova istraga: Mravak oštetio HEP za 6,3 milijuna kuna?

Mravak je već nekoliko puta u USKOK-u iznosio svoju obranu ili svjedočio od kada je njegovu obranu krajem kolovoza preuzeo odvjetnik Šerić koji je najavio da se bivši čelnik HEP-a više neće braniti šutnjom nego istinom.

Novac davao Barišiću

Pozivajući se na dobro obaviještene neimenovane izvore mediji su potom pisali kako je Mravak kazao da je sve radio po uputama s vrha, ali i da je HEP-ov novac davao rizničaru HDZ-a Mladenu Barišiću, nedavno uhićenom u aferi 'Fimi medija'.

Upravo za taj slučaj Mravak je od USKOK-a navodno dobio tzv. oprosnicu, što znači da se protiv njega, u zamjenu za svjedočenje, neće pokretati kazneni postupak.

Osim Barišića i bivšeg premijera Ive Sanadera, Mravak je navodno teretio i neke ministre. No, njegov odvjetnik potvrdio je tek da se u svom iskazu Mravak dotakao nekih ljudi povezanih s vlasti, ali nije želio otkriti je li ih svojim iskazima teretio.

'O tome će u konačnici ipak odlučiti USKOK', kazao je Šerić. Ipak, potvrdio je da je u sklopu tzv. odvjetničke istrage od bivšeg premijera zatražio svjedočki iskaz o navodnim malverzacijama s prodajom električne energije kojima je HEP oštećen za oko 600 milijuna kuna.

Sanaderovo svjedočenje u istoj je istrazi zatražio i Anto Nobilo, odvjetnik bivšeg ministra gospodarstva Damira Polančeca koji tvrdi da se o svemu što USKOK istražuje u HEP-u raspravljalo na užem vladinom kabinetu.

'Suradnja sa Šibenikom'

Nakon što je s Polančecom i bivšim čelnikom šibenskoga TLM-a Ivanom Koštanom osumnjičen da je HEP oštetio za 600 milijuna kuna, zbog čega je završio u istražnom zatvoru, USKOK je protiv Mravka pokrenuo i istragu zbog sumnje da je struju po znatno nižoj cijeni prodavao dvjema tvrtkama u sastavu koncerna DIOKI te da je toj tvrtki bez odluke Uprave HEP-a dao zajam od 15 milijuna kuna s rokom otplate od 60 dana te kamatom od 10,5 posto.

Tereti ga se i da je povratniku iz Australije Radi Buljubašiću omogućio da četiri godine ne radi, a prima plaću te da po povlaštenoj cijeni kupi stan. Iako je primao plaću kao zaposlenik HEP-a Buljubašić je zapravo radio u središnjici HDZ-a na Trgu žrtava fašizma. No, ovaj slučaj je u djelokrugu zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva, a ne USKOK-a. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene