Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Znak za uzbunu'

Ivan Miklenić: Hrvatska nema primjerenu gospodarsku strategiju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema katoličkom tjedniku 'Glas Koncila' Hrvatska je ušla u sasvim novu fazu svoje povijesti te mora hitno doći kraj dosadašnjoj rušilačkoj gospodarskoj politici koju su provodile sve vlade od 2000. godine.

Ivan Miklenić u uredničkom komentaru tjednika 'Glas Koncila' upozorava da je novi položaj Hrvatske golem izazov za sadašnje vlasti. Podsjećajući da je treće tromjesečje zlatno godišnje doba turizma koje je prema službenim očitovanjima ove godine bilo veoma uspješno, Miklenić napominje kako je pad BDP-a, kao i prvi put porast nezaposlenosti baš u tom razdoblju 'neporeciv znak za uzbunu'. Također smatra da su političari dosada svjesno i suptilno razarali Hrvatsku, a Hrvatska je oslobađajućom presudom Haškoga suda doživjela drugo važno međunarodno-pravno priznanje te sve projekcije o demontaži hrvatske države padaju u vodu.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Aktualne teme Plenković o prijetnjama koje je dobio preko frizera: "Ima tko se brine o tome'' Slika nije dostupna HRVATSKA (NI)JE SEKULARNA DRŽAVA Pljušte reakcije zbog Miklenićeva komentara: GLAS traži reviziju tzv. Vatikanskih ugovora

Najnoviji pad BDP-a, kako kaže Miklenić, zapravo je uspjeh politike koja je sve dosada težila utapanju Hrvatske u siromaštvu regije, uz iznimke novih bogataša iz redova partijskih sekretara i njihovih interesnih skupina. Uporno njegovanje neučinkovite i spore administracije, kako dodaje, važan je doprinos stvaranju antipoduzetničke klime i odbijanja potencijalnih investitora premda se verbalno - radi obmanjivanja javnosti - ne prestaju prizivati investicije, i najavljivati ih za skoru budućnost, koja nikako ne dolazi.

>>Komentar 'Glasa Koncila': Čas zaokreta za državnu politiku

'Pokazuje se, naime, još jednom da Hrvatska nema gospodarske strategije primjerene svojim potencijalima i svojim komparativnim prednostima', navodi u komentaru. Pritom dodaje da je zapanjujuće što politička oporba diže prašinu samo s površine ne ulazeći ni približno u bit problema, a stručnjake koji nude realna rješenja, najčešće tek na lokalnim televizijama, nitko od odgovornih ne želi uzeti ozbiljno.

'Nakon haške presude bitno novo značenje dobilo je i punopravno članstvo Republike Hrvatske u NATO-savezu, a koje sve dosada političari nisu ni pokušali kapitalizirati ni na koji način, a ima ih puno', ističe Miklenić i dodaje da sasvim novo značenje dobiva i vrlo skori ulazak Hrvatske u Europsku uniju, koje su političari, usprkos drugačijim ali praznim riječima, snažno podcijenili. Drži da do pravog izražaja sada dolaze i riječi američke državne tajnice po kojima je Hrvatska perspektivna zemlja.

>>'Glas Koncila': Oslobađajuća presuda generalima povijesna prekretnica u životu Hrvatske

Miklenić u zaključuje da je novi položaj Hrvatske golem izazov za sve političke stranke, osobito one koje pretendiraju na vlast, jer neće moći nastaviti utrtim stazama svekolikog slabljena Hrvatske, već će morati ponuditi i ostvariti nužne zaokrete i stvarno biti spremne i dorasle za ostvarivanje legalnih i legitimnih hrvatskih nacionalnih ciljeva i interesa, osobito u gospodarstvu, kako bi Hrvatska postala korisna članica međunarodne zajednice. (Hina)

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene