Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Službeni posjet

Ivan Davor Stier zahvalio Islandu što je prvi priznao Hrvatsku prije 25 godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednik vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier izrazio je u četvrtak u Reykjaviku zahvalnost islandskoj vladi na tome što je Island prvi priznao neovisnost Hrvatske prije 25 godina.

"Veliko mi je zadovoljstvo i čast biti ovdje na Islandu i izraziti Vama, Vašoj vladi i islandskom narodu zahvalnost Hrvatske (...) što je Island bio prva zemlja koja je priznala Hrvatsku", rekao je Davor Ivo Stier u izjavi za novinare nakon sastanka s islandskim kolegom Gudlaugurom Thórom Thórdarsonom.

Pročitajte i ovo Nova geotermalna elektrana - 2 Uskoro počinje bušenje Mali hrvatski grad vijest je na svjetskoj burzi: Stigla velika tvrtka i već se priča o milijunskim ulaganjima Plava laguna Situacija je ozbiljna Evakuirana Plava laguna: Pripremaju se za novu erupciju vulkana

"To je tada bio hrabar potez. To jako cijenimo i nikada nećemo zaboraviti", istaknuo je.

Ministar Gudlaugur Thór Thórdarson zahvalio mu je na tome i kazao kako misli da su islandska vlada i tadašnji ministar vanjskih poslova bili u pravu kada su to učinili i da se Island time ponosi.

Stier i Thórdarson razgovarali su o europskim pitanjima, Brexitu, suradnji u sklopu NATO-a i situaciji u jugoistočnoj Europi.

Suglasili su se da će dvije zemlje nastaviti razvijati dobre odnose, u duhu prijateljstva započetog prije 25 godina.

"Ovo neće biti kraj naše suradnje nego početak", rekao je Thórdarson. "Učinit ćemo sve što možemo kako bi dobri odnosi postali još bolji i bliži. Mislim da je to uvijek važno, posebno u ovim nesigurnim vremenima".

Stier je kazao da dvije zemlje mogu razvijati suradnju u puno područja.

Kao primjer je izdvojio energetski sektor, gdje postoji dobra suradnja između islandske Nacionalne agencije za energetiku i hrvatskog Instituta Hrvoje Požar kojeg zanimaju mogućnosti korištenja geotermalne energije u Hrvatskoj.

Postoji i mogućnost suradnje hrvatskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo s islandskim institutom, kao i razmjene iskustva u turizmu, dodao je.

U prigodnoj svečanosti nakon sastanka, Stier je bivšem islandskom ministru vanjskih poslova, Jónu Baldvinu Hannibalssonu, uručio Povelju o zahvalnosti za izniman doprinos međunarodnom priznanju RH koju mu je dodijelila predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović. 

Stier bi se trebao odvojeno sastati i s islandskim predsjednikom Guoniem Thorlaciusom Johannessonom te s predsjednicom parlamenta Unnur Bra Konraosdottir.

Ranije tijekom dana posjetio je također islandsku geotermalnu elektranu Hellisheiðarvirkjun.

Stier je u sklopu nordijske turneje u srijedu posjetio Stockholm, a u petak će posjetiti Kopenhagen. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene