Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Italija pustila u optjecaj marku posvećenu Rijeci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Italija je pustila u optjecaj marku posvećenu gradu Rijeci kao bivšoj talijanskoj zemlji. MVPEI je Italiji uputio oštru prosvjednu notu.

Prvo je marka trebala biti puštena u prodaji od 30. listopada, ali njezino objavljivanje odgođeno je na intervenciju hrvatske diplomacije. MVPEI je zbog toga Italiji uputio oštru prosvjednu notu. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Nova pljačka u Zagrebu Nepoznati muškarac opljačkao poštu, zaposlenici prijetio vatrenim oružjem Ilustracija phishing kampanja Pošalju poruku pa ukradu novac! Policija upozorava: "Nikad ih ne otvarajte"

U Italiji se odgoda obrazlagala s neoportunošću trenutka s obzirom na to da je u Hrvatskoj trajala predizborna kampanja, a objava marke nije trebala biti predmetom polemika. 

Od 10. prosinca ta marka ipak se može kupiti u poštanskim uredima, a njezino puštanje u optiecaj nije objavljeno u talijanskim glasilima, niti u službenom priopćenju
talijanske pošte. 

Poduzeće Talijanske pošte (Poste Italiane) tiskalo je marku, još prema odluci iz 2003., dakle u vrijeme vlade desnog centra Silvija Berlusconija. Sada je marka posvećena Rijeci (Fiume) kao "istočnoj zemlji koja je bila talijanska". 

Vrijednost marke je 0,65 eura i tiskana je u 3,5 milijuna primjeraka. Na marki je slika nekadašnje Guvernerove palače, a sada zgrade Pomorsko-povijesnog muzeja, i spomenuti potpis "Rijeka – istočna zemlja koja je bila
talijanska" (Fiume – terra orientale gia' italiana). 

Bivši ministar i zastupnik desnog centra Carlo Giovanardi je poželio da marku prihvate ne samo Fiumani (talijanski Riječani) već i "Hrvati i predstavnici talijanske manjine (u Hrvatskoj), kao poruku ljubavi prema vlastitome gradu."

Istaknuo je kako je "povijesni suživot između Talijana, Slavena, Mađara i Nijemaca izvanredno bogatstvo".

Hrvatska uputila Italiji oštar prosvjed 

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske uputilo je u srijedu prosvjednu notu Talijanskoj Republici u kojoj izražava oštar prosvjed
i duboko nezadovoljstvo u povodu jučerašnjeg izdavanja poštanske markeTalijanske pošte s fotografijama grada Rijeke i natpisom "Istočna zemlja koja je bila talijanska" ("Fiume - terra orientale gia' italiana"), priopćeno je iz MVPEI-a.

MVPEI u priopćenju podsjeća da je "nakon saznanja u listopadu 2007. godine da se priprema izdavanje predmetne marke, odmah upozorilo na neprihvatljivost takvog postupka te su talijanska nadležna tijela odustala od javnog predstavljanja i njezinog izdavanja.

- Slijedom navedenog, ističe se u noti, iznenađuje što je marka ipak puštena u optjecaj unatoč saznanju o stajalištu Republike Hrvatske da je riječ o neprimjerenom potezu Italije, suprotnom duhu prijateljstva i dobrosusjedstva, stoji u priopćenju.

Od Ministarstva vanjskih poslova Republike Italije, navodi se dalje, zatraženo je da ponovno izvijesti nadležna tijela o stajalištu Republike Hrvatske kao i da se poduzmu odgovarajuće mjere radi sprečavanja daljnje distribucije navedene poštanske marke.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene