Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napastovao pacijentice

Hrvatski konzul optužen za silovanje 12-godišnjakinje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Waldo Bernasconi, 64-godišnji hrvatski počasni konzul u Luganu, optužen je u talijanskom gradu Comu za silovanje, nadriliječništvo, prijevaru i udruživanje u zločinačku organizaciju.

Bernasconi se predstavlja kao psiholog, a posljednjih godina se 'specijalizirao' za liječenje anoreksije i bulimije 'krisalidnom terapijom'. Smatra se sljedbenikom radikalnoga freudomarxističkoga psihoanalitičara Wilhelma Reicha i tvrdi da je od svega najvažnije biti u skladu s vlastitim tijelom, pa će proći poremećaji. Među terapeutskim metodama na glas je izbila 'masaža pubisa', koja je i priskrbila optužbe za silovanje, piše Jutarnji list.

Pročitajte i ovo Ilustracija ubacili joj "prozirnu kapljicu"? Kruži uznemirujuća snimka o brutalnom silovanju djevojke: "Nađena je u garaži sva krvava, bez gaćica, raščupana..." Slika nije dostupna Tereti ga se za nadriliječništvo, silovanje... Kosor zatražila smjenu počasnog konzula Bernasconija

U Njemačkoj mu oduzeta dozvola za psihoterapiju

Iako je Bernasconiju osporena titula psihologa i oduzeta licenca za psihoterapiju u Njemačkoj, a u Švicarskoj je imao dozvolu samo za neke oblike fizioterapije, djevojke su onamo hrlile liječiti anoreksiju i bulimiju, plaćajući i do 400 eura dnevno. Nakon centra u Breganzoni kod Lugana, otvorio je i jedan s talijanske strane granice u Albateu. I prema tvrdnjama tužilaštva, bespravno zaradio 12.860.000 eura u 10 godina, od 1997. do 2007.  

Terapija čišćenjem, uzajamnom masažom, shoppingom

Na popisu prevarenih su 402 osobe, najvećim dijelom adolescentice ili mlade djevojke. Ipak, nisu sve odlučile pridružiti se optužbi tužioca Mariana Fadde, ima ih i koje ga brane. Teško ga optužuje samoubojstvo Daniele,  jedne od djevojaka koje je 'liječio'. Tužilaštvo naime smatra da bi i danas bila živa da joj je bila pružena adekvatna pravog liječnička. Bernasconi je navodno, nije pitao ništa ni o čemu, već samo o težini. Dan je počinjao tjelovježbom s urlicima 'protiv napetosti'. Slijedila je radna terapija 'kućne ekonomije' - čišćenje 'klinike'. Popodne je slijedila uzajamna masaža - 'teatroterapija' - improvizirana gluma s mnogo prilično smionih fizičkih kontakata, koja je uključivala i predstave s tematikom iz antike gdje bi svu odjeću činila 'toga' od plahte, po mogućnosti s golom dojkom. Nedjeljom je na redu bila 'shoppingtherapija' - kupovanje odjeće koju su birali 'terapeuti' ali za novac 'pacijentica', uglavnom minice i tijesne majice, da se što više vidi. Na to se u svojem dnevniku žalila i samoubojica Daniela. 'Htjeli smo da isticanjem ženstvenosti steknu sigurnost u svoje tijelo i u sebe', pojasnio je Bernasconi.

Tužilaštvo u Comu istragu je otvorilo prije dvije godine, a kako se u međuvremenu našlo dovoljno svjedoka Bernasconijeva je obrana zahtijevala nagodbu kako bi iskoristio smanjenje kazne za trećinu što bi mu, uz opraštanje tri godine zahvaljujući zakonu o oprostu, omogućilo da izbjegne tamnicu. Kao jamstvo za isplatu štete Bernasconi je ponudio svoju 'kliniku' sanaVita u Breganzoni, vrijednu navodno 3 milijuna eura. Pred sudom se nisu pojavili ni Bernasconi ni njegovi eventualni sukrivci, samo četa njihovih odvjetnika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene