Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Italija bi mogla odbiti izručenje Crnogorca Brčića Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Budući da ne može tvrditi da će optuženome biti omogućeno nepristrano suđenje, talijanski državni tužitelj zatražio je od rimskoga prizivnog suda odbijanje vlastitog zahtjeva za ekstradiciju kapetana bojnog broda Ilije Brčića kojega zbog ratnih zločina traži Hrvatska, javili su crnogorski mediji.

"Tražim da se zahtjev za ekstradiciju kapetana Brčića odbije", rekao je u završnoj riječi tužitelj Catanzaro Lombardi, objavljeno je na internetskoj stranici crnogorskih nezavisnih novina Vijesti gdje se dodaje kako je riječ o presedanu u talijanskome sudstvu, jer je samo tri mjeseca prije državno tužiteljstvo zahtijevalo izručenje Brčića Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Podgorica: Brčić prebačen u vojni zatvor Slika nije dostupna Italija: Produžen pritvor Iliji Brčiću

Nakon proučavanja dostavljene dokumentacije obrane Lombardi je odlučio zatražiti da se izručenje odbije jer smatra da "nema jamstva da će suđenje biti pravedno".

Prema vijesti crnogorske agencije Mine, crnogorsko ministarstvo odbrane javilo je kako je o tužiteljevu postupku dobilo obavijest od crnogorskoga veleposlanika u Italiji Darka Uskokovića.

"Tužitelj je takav postupak obrazložio činjenicom da je Brčiću suđeno u bijegu, iako se definicija bijega ne može primijeniti u slučaju kada osoba nije obaviještena da se protiv nje vodi sudski postupak", rekao je glasnogovornik ministarstva Vidak Latković za Minu.

Prema njegovim riječima, tužitelj se pozvao na izvještaje međunarodnih organizacija i State Departmenta o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj, na temelju kojih nema jamstva za nepristrano i pošteno suđenje.

"Na temelju podataka koje smo dobili iz veleposlanstva, takav je postupak tužitelja veoma rijedak u talijanskome pravosuđu i može biti važan za odluku sudskog vijeća koja se očekuje idući tjedan", rekao je Latković.

Ilija Brčić bivši je zapovjednik u JNA kojega je splitski županijski sud 1993. u odsutnosti osudio na 15 godina zatvora zbog zločina protiv civilnog stanovništva. Presuda je postala pravomoćna godinu dana poslije, a vrhovni je sud Brčiću izrekao i doživotno protjerivanje.

Crnogorski oficir osuđen je kao zapovjednik razarača "Pula" koji je u splitskom kanalu pucao na hidrogliser kojim su prema Dubrovniku plovili europski promatrači te je nasumice gađao naselja na Braču i Šolti, ispalivši preko 800 granata. U tim napadima uništene su kuće i gospodarski objekti, na sreću nije bilo poginulih.

Uhićen je potkraj prošle godine na rimskom aerodromu kao član vojne delegacije Crne Gore koja je u Italiju otputovala na poziv NATO-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene