Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Katastrofa

Osječki učenici kreću u informatičku reformu s računalima starim više od 10 godina!

Osječki spoj obrazovanja i tržišta (Foto: Dnevnik.hr) - 4
Osječki spoj obrazovanja i tržišta (Foto: Dnevnik.hr) - 4 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Osječki spoj obrazovanja i tržišta (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Osječki spoj obrazovanja i tržišta (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Osječki spoj obrazovanja i tržišta (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Osječki spoj obrazovanja i tržišta (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr Osječki spoj obrazovanja i tržišta (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Osječki spoj obrazovanja i tržišta (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Informatika, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/4 >>
Dok država iduće godine uvodi informatiku kao obavezan predmet u svoje škole, IT industrija galopirajuće raste. Sve se to događa u gospodarski opustošenoj Slavoniji. Naime, u osječkim IT tvrtkama radi više od tisuću ljudi.

Prije 10 godina krenuli su s jednim, a danas imaju 55 zaposlenih. IT tvrtke u Osijeku rastu brzo, zbog čega im je najveći problem pronaći radnike.

Pročitajte i ovo Uhićen ubojica - 1 Prijeti mu visoka kazna DORH podigao optužnicu protiv policajca koji je ubio studenticu u Osijeku Veliki brat u Osijeku - 2 Sve mogu zabilježiti Veliki brat stigao u grad na istoku Hrvatske: "Kamere imamo na pet kritičnih mjesta, a cilj je sve premrežiti"

"Jedna od ključnih stvari prilikom osiguravanja jake pozicije jednog europskog softver development centra mora biti uključivanje sveučilišta u prilagodbu svojih programa potrebama ovog tržišta rada", objasnio je Tomislav Bilić, vlasnik IT tvrtke.

Tek ove godine osječko sveučilište pokreće studij matematike i računarstva.

"Na fakultet dođemo premalo informatički obrazovani. Informatiku smo imali od petog do osmog razreda", rekao je student Luka Strabač. Kako bi se to promijenilo, država planira uvesti informatiku kao obavezni predmet, ali samo za učenike petih i šestih razreda.

IT tvrtke pomažu u informatizaciji osječkih škola

Učenici jedne osječke osnovne škole u informatičku reformu ulaze s računalima starim više od 10 godina. Prije par godina su, objasnila je Ana Lasić iz OŠ Tenja, dobili donaciju s kojom su uspjeli jednu učionicu opremiti s 10 računala. To znači da na jedno računalo dođu dva do tri učenika. Takvo je stanje u većini hrvatskih škola.

"Ono što će Ministarstvo sada osigurati je neka temeljna oprema, ali svi osnivači koji su ambiciozni, a za grad Osijek smo čuli da jesu, mogu uvijek dobiti više opreme", rekla je ministrica obrazovanja, Blaženka Divjak.

Grad Osijek krenuo je u informatizaciju svojih škola. U tome im pomažu upravo osječke IT tvrtke.

"Mi ćemo pomoći s edukacijom nastavnika, s praksama za učenike srednjih škola, a pomagati ćemo i ako bude potrebna financijska pomoć. Ipak, po naznakama koje dobivamo, to će biti riješeno", rekao je Denis Sušac, predsjednik Udruge Osijek Softwer City.

Budu li stvari dobro posložene ovi će učenici jednoga dana imati znanja potrebna tržištu rada. A da se pri tom ne moraju odseliti iz Osijeka.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene