Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pročitajte poruke biskupa

'Isuse, pođi u Sabor i ondje održi govor u svome stilu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Diljem Hrvatske održale su se božićne mise u kojima su nadbiskupi poslali svoju poruku.

Mons. Barišić: Vjernici ne smiju zatvarati oči pred nevoljom i bjedom drugoga

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NAJVEĆI KRŠĆANSKI BLAGDAN Poruke crkvenih poglavara za Uskrs: "Crkva danas sve više sliči strašljivoj zajednici" Slika nije dostupna Osvrnuo se na Vulina Rečenica kardinala Bozanića o blaženom Stepincu koja je izazvala veliki aplauz

Nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić na božićnoj je propovijedi u splitskoj prvostolnici, katedrali sv. Duje, rekao da vjernici ne smiju zatvarati oči pred nevoljom i bijedom drugog čovjeka jer bi to značilo da zatvaraju oči pred samim Bogom.

U svojoj je propovijedi kazao kako se čini da sve znademo o Božiću poznavajući običaje, vjerujući, međusobno se darivajući, odlazeći na ponoćku, znajući sve pjesme, a upoznati smo i s povijesnom pozadinom Božića.

>>
Bozanić se obrušio na zdravstveni odgoj: Zar je zločin što Crkva traži pravo izbora?

'Navikli smo se na Božić. Međutim, kada smo slušali evanđelje možda smo se na trenutak zaustavili. Kako to da evanđelje od Božića ne spominje ni štalu, ni jaslice, ni pastire, ni anđele. To nam evanđelje govori o božjoj riječi, o logosu koji u početku bijaše u Boga i po kojem je sve stvoreno. Taj početak se ne uklapa u naše kategorije vremena, u pitanju je početak koji je bio dok još nije bilo vremena. Dolazimo do granica onoga što se ljudskim riječima može izreći i ljudskim umom dokučiti. Tom proslavom evanđelja želimo se vinuti do otajstva božanske ljubavi', kazao je mons. Barišić.

'Možemo li se pokušati barem malo približiti otajstvu Božića? Na tom putu nas vodi zajedništvo vjere i razuma. Razum je oslonjen na vjeru i prosvijetljen vjerom', rekao je.

Nadbiskup Marin Barišić je rekao i ako su kršćani širom svijeta najprogonjenija vjerska zajednica. 'Potrebno je biti Kršćanin sada i ovdje', poručio je.

Mons. Puljić: 'Ovo je blagdan siromaha, dan razbaštinjenih i napuštenih

Svečanu božićnu misu u katedrali Svete Stošije u Zadru predvodio je zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) Želimir Puljić. U svojoj je propovijedi istaknuo kako je potrebno uvijek tumačiti ovu svetu tajnu vjere kako ne bismo krivo shvatili božićni događaj.

'Ovo je blagdan siromaha, dan razbaštinjenih i napuštenih. Bog se i danas rađa u tolikim siromašnim predgrađima, metropolama, u tolikim humanitarnim naseljima prognanika za koje nema mjesta u gradovima i selima. Bog se i ove godine rađa u srcima ucviljenih, poniženih i ožalošćenih. Novorođeni je i danas blizu čovjeku patniku. Stoga, veselo slavimo dolazak našega spasenja i otkupljenja', rekao je nadbiskup Puljić te zaželio čestit Božić svim svećenicima, predstavnicima gradske vlasti i građanima te kršćanima koji će po Julijanskome kalendaru Božić slaviti za 13 dana.

'Novu 2013. godinu želim vam ispunjenu radošću, prosperitetom i blagostanjem, ali i čežnjom za nebeskim dobrima. Jer, dijete nam se rodilo, Bog nam je darovan! Neka mir Božji zavlada u ljudskim srcima i savjestima', poručio je nadbiskup Puljić.

Mons Devčić: Vjernici bi trebali pratiti katolički tisak i medije

Riječki nadbiskup Ivan Devčić u propovijedi na današnjoj središnjoj svečanoj božićnoj misi u riječkoj katedrali svetoga Vida kazao je da bi vjernici trebali pratiti katolički tisak i medije kako bi mogli živjeti u duhu vjere u svakodnevici.

Ne možemo ostati analfabeti s obzirom na istinu vjere i njenu primjenu u životu u današnjem dobu u kojem znanost ima odlučujuću ulogu, naglasio je nadbiskup Devčić. U protivnom vjernicima ostaje vjera samo za privatnu upotrebu a ne 'svjetlo koje preobražava stvarnost', kazao je. Istaknuo je da je u tijeku katolička Godina vjere kojoj je cilj potaknuti kršćane na bolje upoznavanje onoga u što vjeruju kako bi njihova vjera bila bolja i čvršća.

Nadbiskup je ustvrdio da je važno upoznati Boga kroz spoznaju razumom, prihvaćanjem vjere kroz riječi proroka ili, kako je rekao, na najbolji i najpotpuniji način, kroz osobu Isusa Krista, rekao je. No, danas i znanstvenici priznaju da dolaze do granice koju znanost nije u stanju preći pa se prepuštaju filozofiji ili religiji, kazao je nadbiskup Devčić.

Mons.Srakić: Budite graditelji društva u kojem se promiče dijete

Svečano božićno misno slavlje u Đakovu, u punoj katedrali, predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup mons. Marin Srakić, koji je istaknuo da je obitelj stup svakog društva i poručio vjernicima da budu graditelji društva u kojem se promiče dijete.

Nazvavši Božić danom ljubavi prema ljudima, nadbiskup Srakić rekao je kako se u božićnoj noći, u betlehemskoj štalici, u jaslicama rodilo Dijete koje je došlo promijeniti srca i živote ljudi. 'No danas to Dijete na dan svoga rođenja progovara prodornim plačem. Tim plačem govore djeca žrtve svakog nasilja - i milijuni djece trećeg svijeta i djeca-barakaši iz sirotinjskih predgrađa svih velegradova svijeta, ali i djeca iz našeg naroda u čiju je zaštitu stala naša Crkva', rekao je mons. Srakić, apostrofirajući prijepore oko zdravstvenog odgoja u školama.

Obitelj je stup svakog društva, istaknuo je.

'Na svim svjetskim širinama obitelj ima vrlo jasnu dimenziju; maknuti ju znači maknuti stupove društva. Obitelj je jedna mala stvarnost. Ona je mjesto gdje se uči živjeti društvo i živjeti s drugima. Ako se uništi stabilnost te male zajednice, čovjek gubi 'svoje mi' i i postaje 'samo ja' , postaje načelo netrpeljivosti i razdora. Kako će se dijete spremiti za roditeljstvo na mutnim idejama o braku, spolnosti i životu? Za sve njih plače betlehemsko dijete', rekao je Srakić, poručivši vjernicima: 'Budite graditelji društva u kojem se promiče dijete'.

Isto tako, zavapio je da Isus da dođe u hrvatski Sabor i podsjeti političare da donose zakone u skladu s naravnim zakonom. 'Dođi Isuse i ove godine k nama u ovu našu zemlju, pođi u Sabor, održi ondje govoru svome stilu i podsjeti političare da donose zakone u skladu s naravnim zakonom koji se temelji na čovjeku od Boga stvorenome, koji jamči njegovo dostojanstvo', poručio je Srakić u svojoj propovijedi. (S.V./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene