Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zlouporaba položaja i ovlasti

Istražni zahtjev protiv Mravka i Čovića zbog HEP-ovih stanova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo je istražni zahtjev protiv osmorice hrvatskih državljana.

Radi se o osobama rođenim 1961., 1943., 1959., 1944., 1961., 1954., 1957. i 1959. godine, a koje su bile odgovorne osobe jednog trgovačkog društva u vlasništvu Republike Hrvatske, zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 1. i 4. Kaznenog zakona, stoji u priopćenju zagrebačkog ŽDO-a.

Pročitajte i ovo Ilustracija "Zdravstveni centar" Popila je piće u wellness-centru i umrla, sumnja se što je bilo u njemu Privedeni ubojice Danke Ilić (2) Iz minute u minutu Osumnjičeni za Dankino ubojstvo dovedeni u tužiteljstvo pognutih glava i u lisicama, zgrada pod opsadom policije

Iako u Državnom odvjetništvu nisu objavili identitet osoba, neslužbeno doznajemo da su među njima Ivan Mravak i Ivo Čović, obojica bivši čelnici HEP-a, trgovačkog društva o kojem je riječ u istražnom zahtjevu.

'Osnovano se sumnja da su osumnjičenici od 8. svibnja 2003. do 19. veljače 2004. te potom od 21. travnja 2004. do 9. svibnja 2007. donijeli odluke kojima, u prodaji neposlovne imovine Društva, stavljaju u povlašteni položaj određeni krug zaposlenika i drugih fizičkih osoba prodajući im stanove s popustima na području cijele Republike Hrvatske. Na opisani su način osumnjičenici (od prvog do petog osumnjičenika) oštetili to trgovačko društvo za ukupan iznos od 1.289.830,40 kn, odnosno prvoosumnjičenik, trećeosumnjičenik, petoosumnjičenik, šestoosumnjičenik, sedmoosumnjičenik i osmoosumnjičenik oštetili za iznos od 6.816.359,18 kn, istovremeno pribavivši svakom od većeg broja kupaca korist u iznosu razlike između prodajne i stvarne cijene. Ujedno, osnovano se sumnja da je prvoosumnjičenik, mimo odluke bivše Uprave, jednom zaposleniku prodao stan po cijeni nižoj za iznos od 368.473,64 kn od realne cijene stana, i za taj iznos oštetio navedeno trgovačko društvo, istovremeno pribavivši navedenom kupcu korist u tom iznosu', stoji u priopćenju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene