Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dnevnik Nove TV ušao u hrvatski FBI!

Pogledajte gdje poznati uhićenici provode prve pritvorske sate

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svi uhićenici prije odluke o istražnom zatvoru završavaju u prostorijama takozvanog hrvatskog FBI-a ili Policijskog USKOK-a. Ključnu ulogu tamo ima dežurni pritvorski nadzornik koji cijelu situaciju koordinira s Državnim odvjetništvom.

Dnevnik Nove TV provjerio je što sve prolaze uhićenici i kako izgledaju prostorije gdje su prve sate pritvora provele sve uhićene osobe u USKOK-ovim akcijama.

Kao mala ćelija. S duplim sigurnosnim vratima. I pod ključem. U ovakvim automobilima obično se voze sve uhićene osobe. Za svaku osobu predviđeni su i lanci za vezanje. U slučaju potrebe. U jednoj 'marici' stane ih šest.

Nakon što osoba izađe iz vozila, vode ju u prostorije pritvorskog nadzornika. Darko Zirdum jedan je od pet pritvorskih nadzornika.

'Ovdje se vrši zaprimanje osobe u pritvorsku policijsku jedinicu. Ovo je stolica vruća, na koju sjedaju naši uhićenici,' pojašnjava Zirdum proceduru.

Ovdje nema ispitivanja. Obavljaju se formalnosti, uzimaju osobni podaci i upoznaje ih se s pravima, nakon čega ih se vodi na pregled.

'Osoba ovdje raširi ruke, radi se kompletan pregled osobe, izuzimaju se svi njezini predmeti. O tome sa sačinjava zapisnik. Svi ti predmeti, lijekovi, osobne stvari se pohranjuju ovdje u jedan od ovih ormarića.

Pročitajte i ovo Ilustracija Osmero u istražnom zatvoru Uskok objavio kako su dvije skupine uvozile luksuzne aute i varale na porezu: Državu ukupno oštetili za najmanje milijun eura Policija - 1 Policija na terenu Akcija USKOK-a: U tijeku uhićenja i pretresi na području Zagreba, oglasio se Božinović

Sud odlučuje o žalbama braće Mamić i Vrbanovića na istražni zatvor

Na Oranicama postoji 10 ćelija. I sve su identične. Napravljene po europskoj konvenciji.
Cijeli prostor je pod video-nadzorom koji se nadgleda iz posebne sobe, kako bi se moglo intervenirati u slučaju problema.

Problema gotovo da i nema, jer strogo su zabranjeni bilo kakvi predmeti s kojim se mogu ozlijediti.

Svoje prve pritvorske sate u istražnoj sobi su proveli mnogi osumnjičenici za teška kaznena djela. Tako su na ovim krevetima spavali gotovo svi osumnjičenici u USKOK-ovim akcijama, od prvog - Ive Sanadera, do kasnijih i zadnjih - braće Mamić i Damira Vrbanovića.
Televizije ovdje nema. Uz tri obroka, u slučaju potreba svi uhićenici mogu naručiti hranu izvana. A imaju na raspolaganju i tuš.

U bilo kojem trenutku - u posebnoj sobi imaju mogućnost 30 minuta razgovarati s odvjetnikom. U prostorijama policijskog USKOK-a uhićenici se uglavnom zadržavaju do 24 sata.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene