Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Istraživanje: Više od 90 posto djece barem jednom pili alkohol

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Četvrtina dječaka i više od 20 posto djevojčica konzumirali su nekoliko pića za redom više puta mjesečno

Čak 93 posto djece do 18 godina bar je jednom konzumiralo alkohol, a jedna četvrtina dječaka i nešto više od 20 posto djevojčica konzumiralo je nekoliko pića za redom više puta mjesečno, upozoreno je u četvrtak na predstavljanju kampanje 'Odgovornog konzumiranja alkohola'.

'Kampanja je nastala s ciljem educiranja javnosti o problemima vezanim uz zlouporabu alkohola te podizanja svijesti o važnosti poštivanja zakonske odredbe da se djeci mlađoj od 18 godina ne smije prodavati alkohol', rekao je Pero Ivanković, predsjednik Grupacije piva, slada i hmelja pri Hrvatskoj gospodarskoj komori koja je inicirala kampanju.

Pročitajte i ovo Lana i Zayn poginuli su, majka i stariji brat bore se za život tragedija u Americi VIDEO Pijana vozačica zabila se u ljude koji su slavili dječji rođendan: Poginuli su Lana (8) i njezin brat, puno je ozlijeđenih Noćni klub - 2 Istraga se nastavlja Alkoholom se otrovalo 12 maloljetnika: Policija prijavila beogradski klub

>> DIVLJANJE NA AUTOCESTI: Pijan vozio 230 km/h!

A da su u Hrvatskoj uočeni mnogi problemi koji nastaju kada maloljetnici piju, prepoznao je i Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), koji se također uključio u kampanju i izradio edukacijsku brošuru u kojoj se navode sve negativne posljedice maloljetničke konzumacije alkohola, od zakonskih i zdravstvenih do socijalnih.

Ravnateljica Zavoda Tamara Poljičanin navela je podatak da je alkoholizam treći uzrok preuranjene smrtnosti, a da zbog prekomjernog uzimanja alkohola godišnje sedam tisuća ljudi bude hospitalizirano.

Po istraživanjima čak 93 posto djece do 18 godina je bar jednom konzumiralo alkohol, a jedna četvrtina dječaka i nešto više od 20 posto djevojčica, konzumiralo je nekoliko pića za redom više puta mjesečno. To su zabrinjavajući podaci i stoga su vrlo važne preventivne akcije u školama, u medijima i široj javnosti, kazala je Poljičanin, dodajući kako se nada da će i ova kampanja pridonjeti smanjenju trenda pijenja alkohola među mladima koji zbog razvoja, do osamnaeste godine, uopće ne bi smjeli piti alkohol.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, čije je ministarstvo, uz Ministarstvo zdravlja, pokrovitelj akcije, istaknuo je kako i kao liječnik zna što znače ovisnosti koje su često i put s kojega nema povratka. Zbog toga su ovakve kampanje nužne i dobrodošle i naslanjaju se i na program Svjetske zdravstvene organizacije kojoj je cilj da do 2020. za 20 posto smanji broj mladih koji konzumiraju alkohol i droge.

Pritisnuti egzistencijalnim problemima roditelji sve manje imaju vremena za djecu, ali moraju ga naći. U školama kroz zdravstveni odgoj nastojimo upozoriti na to pitanje, rekao je ministar, naglasivši kako je veliki problem u tome što mladi pivo i koktele ne doživljava kao alkohol. Alkohol je česti uzrok izostajanja iz škole, lošeg uspjeha, neprilagođenosti, rizičnih odnosa, preranih trudnoća i ako igdje vrijedi pravilo "bolje spriječiti nego liječiti", onda je to upravo u podizanju svijesti među mladim ljudima, koliko alkohol može biti štetan.

'Ova se kampanja sjajno uklapa u naš zdravstveni odgoj, u modul o prevenciji i ovisnosti', zaključio je ministar Jovanović. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene