451663
451663
451663
451663
451663

U Hrvatskoj raste broj konzumenata kanabisa

  • , 27.09.2016., 15:56
  • Autor:
  • komentara

Analiza razlika u prevalencijama uzimanja sredstava ovisnosti u 2011. i 2015. ne upućuje na značajnije razlike u konzumaciji duhana, alkohola i sedativa ili trankvilizatora, no u 2015. zabilježen je statistički značajan porast ukupnog broja konzumenata kanabisa, istaknuto je u četvrtak na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni rezultati uporabe droga u hrvatskoj općoj populaciji.

 
 
 
 
Hrvati i droge (Video: Dnevnik Nove TV)
Hrvati i droge (Video: Dnevnik Nove TV)

Životna prevalencija konzumiranja kanabisa (konzumacija tijekom cijelog života) 2011. godine iznosila je oko 16 posto, a 2015. godine 19 posto. Prevalencija u zadnjih godinu dana 2011. bila je pet posto, a 2015. oko osam posto, u zadnjih mjesec dana 2011. oko tri posto, a 2015. pet posto, pokazuju podaci znanstveno-istraživačkog projekta "Zlouporaba sredstava ovisnosti u općoj populaciji Republike Hrvatske".

Pozitivniji stav prema uzimanju kanabisa

Projekt je proveo Institut društvenih znanosti Ivo Pilar od rujna do prosinca 2015. na 4992 ispitanika u dobi između 15 i 64 godine. Radi se o drugom po redu istraživanju, nakon onog iz 2011. koje je institut proveo na inicijativu Vladina Ureda za suzbijanje zlouporabe droga.

"Povećanje prevalencija konzumacije kanabisa moglo bi se objasniti dekriminalizacijom kanabisa u Hrvatskoj, kao i javnom raspravom o uporabi medicinske marihuane, što je utjecalo na pomak prema pozitivnijem stavu vezanom uz dopuštenje uzimanja kanabisa, kao i na smanjenu percepciju rizika povezanog s njegovom redovitom uporabom", kaže voditeljica projekta Renata Glavak Tkalić.

Taj rizik velikim procjenjuje 58 posto ispitanika, a postotak je bio znatno veći 2011. kada je uporabu kanabisa visokorizičnom smatralo 72 posto ispitanika. Tek pet posto ispitanika smatra da redovito pušenje kanabisa nije rizično.

Neku ilegalnu drogu barem jednom u životu konzumiralo je 20 posto ispitanika. Najčešće korištena ilegalna droga u Hrvatskoj bila je kanabis (marihuana ili hašiš), koju je barem jednom u životu konzumiralo 19 posto ispitanika.

Neku ilegalnu drogu barem jednom u godini koja je prethodila istraživanju uzimalo je 8,3 posto odraslih (u dobi između 15 i 64 godine), pri čemu je najčešće korišten kanabis.

U godini koja je prethodila istraživanju kanabis je uzimalo 8 posto odraslih i 16 posto mlađih odraslih (u dobi između 15 i 34 godine), a češće su ga uzimali muškarci nego žene (12 posto muškaraca i 4 posto žena). Kanabis je u zadnjih godinu dana uzimala svaka peta osoba u dobi između 15 i 24 godine (20 posto).

Životne prevalencije uzimanja ostalih ilegalnih droga znatno su niže - amfetamini (3,5 posto), ecstasy (3 posto), kokain (2,7 posto), LSD (1,7 posto) i heroin (0,3 posto).

Nove droge - najčešći sintetski kanabinoidi (Galaxy)

Životna prevalencija uzimanja bilo koje nove droge bila je 2,7 posto, a najveća je bila među ispitanicima u dobi između 15 i 24 godine – 6,9 posto. Najviše su korišteni sintetski kanabinoidi (najčešće ulično ime Galaxy), 1,6 posto ispitanika konzumiralo ih je barem jednom u životu, a 3,5 posto ispitanika u dobi između 15 i 34 godine.

U godini koja je prethodila istraživanju neku novu drogu konzumiralo je 1,3 posto odraslih i 2,5 posto mlađih odraslih. Najveća prevalencija uzimanja bilo koje nove droge u zadnjih godinu dana (3,6 posto) utvrđena je u najmlađoj dobnoj skupini, pri čemu su ih muškarci uzimali češće nego žene (1,8 posto muškaraca i 0,8 posto žena).

U vrijeme istraživanja duhan je pušilo 35 posto odraslih, a muškarci su pušili češće od žena (oko 38 posto muškaraca i 33 posto žena). Najviše pušača bilo je u dobnoj skupini između 25 i 34 godine (41 posto). Životna prevalencija pušenja duhana bila je 55 posto. E-cigarete koristilo je oko četiri posto ispitanika.

U zadnjih mjesec dana alkoholno piće konzumiralo je 57 posto ispitanika. Alkohol je četiri puta tjedno ili češće pilo 8 posto ispitanika, a 0,9 posto svakodnevno se opijalo, tj. konzumiralo šest ili više pića zaredom.

U godini koja je prethodila istraživanju neko alkoholno piće konzumiralo je 73 posto odraslih, a muškarci su alkohol pili češće nego žene (80 posto muškaraca i 66 posto žena). U svim dobnim skupinama prevalencija konzumacije alkohola bila je iznad 60 posto.

Lijekove za smirenje (sedative ili trankvilizatore) barem jednom u životu konzumiralo je 27 posto ispitanika, a u mjesecu koji je prethodio istraživanju njih 11 posto.

Sedative u godini koja je prethodila istraživanju uzimalo je 17 posto odraslih, a znatno češće žene (22 posto) nego muškarci (13 posto). Najviše su ih uzimali ispitanici iz najstarije dobne skupine (između 55 i 64 godine), njih 30 posto.

Polovica ispitanika protiv dopuštanja uzimanja kanabisa

Ispitana su i neka stajališta i mišljenja o ovisnicima o drogama, politici vezanoj uz droge, ponašanjima vezanim uz uzimanje sredstava ovisnosti te percepciji rizika vezanih uz sredstva ovisnosti.

Više od polovice ispitanika (52 posto) protiv toga je da se dopusti uzimanje kanabisa, dok se 27 posto ispitanika s time slaže. Protiv dopuštanja uzimanja heroina izjasnilo se 90 posto ispitanika.

Među ispitanicima u dobi između 15 i 64 godine njih 34 posto kaže da im je u Hrvatskoj bila ponuđena neka droga, a među mlađim odraslim ispitanicima taj je broj bio znatno veći, čak 53 posto.

Nalazi istraživanja objavljeni su u publikaciji pod naslovom "Uporaba sredstava ovisnosti u hrvatskom društvu – istraživanje na općoj populaciji".

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se