Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ipsos Puls za Dnevnik Nove TV

Ekskluzivno istraživanje: Sanader se vraća samo da se osveti HDZ-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Donosimo istraživanje Dnevnika Nove TV koje je provela agencija Ipsos Puls.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić U Dnevniku Nove TV Ne propustite posljednje i najrelevantnije predizborno istraživanje Crobarometar 25.03.2024. - 2 DONOSI DNEVNIK NOVE TV Novi Crobarometar: Istraživanje otkriva je li Milanović uspio srušiti rejting HDZ-u i koga bi građani radije za premijera

Hrvatska Vlada jučer je objavila što je ispregovarala, no 38 posto građana misli kako je manjim dijelom Vlada zaštitila hrvatske interese. Njih 29 posto misli da nimalo nismo zaštitili, a 17 posto građana misli da je Vlada većinom sve zaštitila.

Hrvati ravnodušni

Hrvatska je završila pet i pol godina duge pregovore i sad čekamo ulazak u Uniju koji će biti za dvije godine. Istraživanje Dnevnika Nove TV koje je provela agencija Ipsos Puls pokazuje ravnodušnost Hrvata.



Politika ushićena

Naime 44 posto građana Hrvatske vijest o kraju pregovora primilo je ravnodušno. Njih 27 posto je zadovoljno, nezadovoljno je 12 posto, a oduševljeno 7 posto. 4 posto Hrvata je ogorčeno krajem pregovora. Više negativnih emocija je kod muškaraca, onih s osnovnom školom. Regionalno Slavonci, Ličani i stanovnici Banovine imaju više negativnih emocija.

Pozitivne emocije imaju građani od 45 do 60 godina, stanovnici sela, ali i Dalmatinci. 54 posto birača HDZ-a je s pozitivnim emocijama, a 50 posto SDP-ovih birača je ravnodušno.

Živjet ćemo jednako, ako ne i lošije u Uniji 

Nakon punopravnog članstva politika obećava milijun eura. No 37 posto građana misli kako ćemo živjeti jednako, a 29 posto pak misli da će nam biti lošije nego sada. Samo 25 posto misli da će nam biti bolje.  Zanimljivo, isto pitanje postavili smo u travnju i od tada je lagano pao broj optimista, a porastao broj onih koji misle da će nam u Uniji biti isto, no pao je i broj onih koji misle da će nam biti lošije.

Da će nam biti bolje više misle muškarci, oni s osnovnom školom, Dalmatinci i HDZ-ovci. Da će nam biti jednako misle mlađi do 30 godina, visokoobrazovani, sjever Hrvatske i HDZ-ovci. A da će nam biti lošije misle građani od 30 do 45 godina, oni sa srednjom školom i stanovnici Primorja.

Kosor najzaslužnija

Na kraju ovih pregovara, koji su 2009. bili u blokadi, većina Hrvata zasluge pripisuje Vladi i premijerki Kosor, njih 39 posto. Predsjedniku Josipoviću zasluge daje sedam posto, a isti postotak Europskoj uniji. Tu su i ostale skupine, ali s malom potporom. Premijerki zasluge pripisuju žene, oni stariji od 60 godina, ljudi sa sela, Ličani, ali i 74 posto HDZ-ovaca.

Hrvati ne žele samo premijerkin potpis 

Na kraju puta u Varšavi Hrvatska će potpisati pristupni sporazum. No premijerka to žarko želi učiniti sama, ali čini se da to ne želi većina Hrvata. Naime, njih 45 posto želi da to učine predsjednik i premijerka zajedno. Ako bi već samo jedan morao potpisati u ime Hrvatske, onda 30 posto želi predsjednika, a samo 11 posto premijerku.



Ni HDZ-ovi birači ne žele samo premijerku 

Kada se pogleda stranački, 56 posto birača HDZ-a želi dva potpisa na sporazumu, a da samo premijerka potpiše sporazum želi 27 posto HDZ-ovaca. Zanimljivo, niti jedan SDP-ov birač ne želi samo premijerkin potpis, a gotovo podjednako žele da to naprave predsjednik i premijerka ili pak sam predsjednik.

Sanader se vraća, HDZ meta

Ivo Sanader sljedećeg tjedna vraća će kući. Iako tvrdi kako želi što brže suđenje da dokaže nevinost, Hrvati misle suprotno. Njih 45 posto misli kako se želi vratiti da se osveti HDZ-u, njih 17 posto misli da se vraća jer vjeruje u pravedno suđenje u Hrvatskoj, a 8 posto misli kako se nada blažoj kazni. 21 posto nema stav.



Sanaderova strategija - utopiti protivnike 

I dok odvjetnici tvrde strategija se tek stvara, većina građana misli kako će on 'utapati' dojučerašnje suradnike. 81 posto građana misli kako će to biti strategija prebacivanja krivice na druge, a da će se braniti ne svaljujući krivicu na druge misli 7 posto građana. Njih 12 posto ne zna.

Politika će utjecati na suđenje 

Prvo je tvrdio da će mu se u Hrvatskoj politički suditi. Većina, točnije 57 posto građana, misli kao će politika imati utjecaj na odluke suda, a njih 32 posto misli kako će Sanader imati pošteno suđenje. Za razliku od ostalih pitanja o Sanaderu gdje birači HDZ-a i SDP-a misle gotovo jednako, ovdje se razilaze.
Tako 49 posto HDZ-ovaca misli da će imati pošteno suđenje, a 59 posto SDP-ovaca misli da će politika utjecati na odluke suda.

Istraživanje Dnevnika Nove TV provela je agencija Ipsos Puls na uzorku od 500 ispitanika.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene