443262
443262
443262
443262
443262

TKO JE KRIV? Nesigurnost radnika u Hrvatskoj sve veća - a bit će i gore

  • , 14.07.2016., 07:04
  • Autor:
  • komentara

Svaki peti radnik u Hrvatskoj zaposlen je na određeno vrijeme. Da je nesigurnost radnika sve veća pokazuje istraživanje Instituta za razvoj i međunarodne odnose. U prošloj je godini više od 95 posto novozaposlenih bilo prijavljeno na ugovor na određeno vrijeme, a samo 5 posto za stalno. Ovo istraživanje financirala je Europska Komisija, koju zanima sigurnost radnih mjesta u novim državama članicama.

 
 
 
 
95 posto novozaposlenih radi na određeno (Video: Dnevnik Nove TV)
95 posto novozaposlenih radi na određeno (Video: Dnevnik Nove TV)

Neven Lončarek opet je na burzi rada. Posao pomoćnog kuhara u jednom vrtiću nije dugo trajao.

'To se sve dogodilo u tjedan dana. Jer ni ravnateljica nije znala da će se vratiti zamjena koja je bila na bolovanju', kaže 21-godišnjak.

Da je nesigurno i samozapošljavanje zna Čedomir Zrnec, koji ima OPG.

'Tu ste prepušteni sami sebi. Konkretno ja proizvodim samo za ovo jedno prodajno mjesto, moram imati veliki asortiman robe'.

Sigurnost ne pruža ni rad na određeno vrijeme. A broj takvih ugovora u prošloj se godini popeo na 95 posto. Najviše su pogođeni mladi.

'Oni nemaju naravno trajni ugovor o radu. Njihove plaće su manje, ne uživaju sva ona socijalna prava i prava iz radnog odnosa', pojasnila je Višnja Samardžija iz Instituta za razvoj i međunarodne odnose.

U ukupnoj zaposlenosti, svaki je 5. radnik na određeno. A broj takvih još će rasti, predviđaju sindikati.

'I zbog različitih zlouporaba poslodavaca koji na različite načine taj sustav i koriste da bi kod sebe smanjili rizike na minimum. I da bi zapravo radnik jedino bio taj koji živi i radi u nesigurnim uvjetima', kazao je Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata.

U udruzi poslodavaca pak kažu, krivo je nefleksibilno tržište rada.

'Ne ide na ruku ni poslodavcima jer to znači da imate nesigurnu mogućnost završavanja poslova. Znači vi danas imate firmu, imate posao, ali nitko ne zna da li ćete ga imati sutra. I dok god je takva situacija tu nesigurnost dijele i poslodavci i radnici', kaže predsjednik HUP-a Davor Majetić.

Tehnička ministrica rada, krivca vidi u nedostatku radnih mjesta i u neravnoteži između ponude i potražnje na tržištu rada.

'Naravno da je interes svih nas da dođe do drugačijeg oblika zapošljavanja, zato se naravno mora pobrinuti gospodarstvo', kaže tehnička ministrica Nada Šikić.

Za preveliki jaz između onih koji su zaštićeni na radnom mjestu i onih koji tu sigurnost nemaju - zasad nema rješenja.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se