Obavijesti Video Pretražite Navigacija
EKSKLUZIVNO

ISTRAŽIVANJE DNEVNIKA NOVE TV - Doznajemo što Hrvati zaista misle o izbjeglicama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dnevnik NOVE TV istražio je što građani misle o izbjegličkoj krizi koja je zahvatila Hrvatsku te kako razmišljaju vezano za više od 20 tisuća izbjeglica koje su zadnjih dana ušle na hrvatski teritorij, dok ih je zatim većina napustila Hrvatsku u posljednja 24 sata.

Istraživanje je provedeno 18. rujna telefonskim putem, na reprezentativnom uzorku od 602 punoljetna građana Republike Hrvatske.

Dolazak izbjeglica prijetnja je Hrvatskoj

Dolazak većeg broja izbjeglica ne predstavlja nikakvu prijetnju - misli 19 posto ispitanika. Da predstavlja ipak manju prijetnju misli njih 29 posto, dok 20 posto ipak u tome vidi veću prijetnju. Izuzetno veliku prijetnju u izbjegličkom valu vidi 23 posto građana. Mišljenje o tome u ovom trenutku nije izgradilo njih 9 posto. Vidljivo je da su građani podijeljeni u stavu - za njih 48 posto je to mala ili nikakva prijetnja, a za njih 43 posto prijetnja sigurnosti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ivana Petrović iz Bruxellesa 'To je najkraći zaključak ikad napisan, otkad pratim Europsku uniju, dakle zadnjih 12 godina' Slika nije dostupna 'Žilet' opasnost PUSIĆ UPOZORILA EUROPSKU KOMISIJU 'Žilet žica' krši europske propise

Ante Kotromanović: 'Ako sada na granicu dođe 100.000 ljudi, znat ćemo se postaviti, imamo planove i takav scenarij'

Hrvatska treba primiti izbjeglica koliko ima kapaciteta

Treba li Hrvatska zbrinuti izbjeglice, 5 posto ispitanika o ovom pitanju nema mišljenje, dok samo njih 9 posto smatra da ih treba prihvatiti koliko god treba. Da nije trebalo dozvoliti ulazak izbjeglica u Hrvatsku misli 10 posto ispitanika, da ih treba prihvatiti i odmah slati u druge zemlje misli njih 34 posto, dok je njih 42 posto uvjerenja da Hrvatska treba zbrinuti izbjeglice, ali samo u broju za koje ima kapaciteta.

Hrvatska za izbjeglice čini u skladu sa svojim mogućnostima

Šest posto ispitanika ne zna odgovor na pitanje čini li Hrvatska za izbjeglice u skladu sa svojim mogućnostima, a isto toliko njih misli da Hrvatska ne čini dovoljno za izbjeglice. Da čini puno, ali može još više misli njih 13 posto, a 21 posto ispitanika mišljenja je da Hrvatska čini za njih i iznad svojih mogućnosti. 54 posto ispitanika misli da Hrvatska za izbjeglice čini u skladu sa svojim mogućnostima.

Vlada je tek djelomično bila spremna na izbjeglički val

Na pitanje misle li da je hrvatska Vlada val izbjeglica dočekala spremno, 7 posto ispitanika odgovorilo je da ne zna, dok njih 13 posto misli da je Vlada bila apsolutno spremna. Za njih 33 posto, Vlada je nespremno dočekala izbjeglice, a 47 posto ispitanika mišljenja je da je Vlada bila djelomično spremna.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene