Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obrazovanje je bitan faktor

Istraživanje: Najviše plaće u top menadžmentu, najniže u pomoćnim zanimanjima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prosječna mjesečna neto plaća u Hrvatskoj u trećem tromjesečju iznosila je 5.266 kuna, a najplaćenija zanimanja bila su u top menadžmentu, u područjima tehnologije i razvoja, te ljudskih potencijala, dok su naslabije plaćeni radnici u pomoćnim zanimanjima i tekstilnoj i kožarskoj industriji, pokazalo je istraživanje portala MojPosao.

Prosječna plaća u trećem kvartalu ostala je na istoj razini kao u drugom kvartalu, a pribroje li se neto plaći i bonusi tada je iznos prosječne mjesečne plaće u trećem kvartalu bio nešto viši i iznosio je 5.324 kune.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Radi se punom parom Evo kako se živi u mjestu u kojem su gotovo svi ZAPOSLENI! Slika nije dostupna Koje su razlike? Biti radnik - nekad i sad!

Plaće top managementa veće su od prosječne plaće za 109 posto, a plaće u području tehnologije i razvoja za 70 posto, dok su plaće u području ljudskih potencijala više za 34 posto.

Sve više poslodavaca ne isplaćuje plaće

Plaće radnika u pomoćnim zanimanjima te radnika u tekstilnoj i kožarskoj industrij niže su od prosjeka za 41 posto. U zadnja tri mjeseca muškarci su imali u prosjeku 11 posto veću plaću od žena, što je porast od 2 posto u odnosu na drugi kvartal.

Fakultet donosi veliku prednost

Na visinu plaće i dalje uvelike utječe stupanj obrazovanja, pa osobe sa završenim fakultetom imaju 54 posto veću plaću u odnosu na one sa srednjoškolskim obrazovanjem. Završen magisterij ili doktorat povećavaju plaću za čak 106 posto odnosu na srednju stručnu spremu.

Ispitanici sa srednjom stručnom spremom imaju 19 posto nižu plaću od prosječne, dok je plaća ispitanika s visokom stručnom spremom 24 posto viša od prosjeka. Najveću plaću imaju ispitanici s poslijediplomskim obrazovanjem, koja je čak 66 posto viša od prosječne.

Istraživanje je pokazalo da zaposlenike najbolje plaćaju privatne tvrtke u stranom vlasništvu, gdje su plaće veće za 18 posto od prosjeka. Plaće u tvrtkama u pretežno domaćem vlasništvu su najniže, za 8 posto su niže od prosjeka i iznose 4.866 kuna.

Više zaposlenih, veće plaće

Plaće u tvrtkama u državnom vlasništvu za 4 posto su veće od prosjeka, a plaće zaposlenih u javnoj i lokalnoj samoupravi za 1 posto.

Veći broj zaposlenika znači i veće plaće, pa su plaće u tvrtkama s više od 1000 zaposlenika za 10 posto veće od prosjeka. U tvrtkama s manje od 10 zaposlenih plaće su 14 posto ispod prosjeka, a u tvrtkama s 21 do 50 zaposlenika, plaće su oko prosjeka.

Najniže plaće u trećem kvartalu 2014. zabilježene su u Vukovarsko-srijemskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji, čak 16 posto ispod prosjeka. Najviše plaće su u Gradu Zagrebu sa 14 posto iznad prosjeka, a slijede Zagrebačka i Istarska županija gdje su plaće nešto niže od prosjeka.

Plaća raste s godinama iskustva pa ispitanici bez radnog iskustva imaju 15 posto manju plaću od prosjeka, a s godinom do dvije iskustva u prosjeku 9 posto nižu plaću. Nakon tri do pet godina iskustva plaća je veća od prosječne za 4 posto, a sa šest do deset godina 9 posto.

Istraživanje o visini plaća MojaPlaća.hr trenutno obuhvaća 325 radno mjesto iz 36 djelatnosti, a obrada podataka napravljena je na 195 radnih mjesta. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene