Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iznenađujući podaci

'On je samo jak': Hrvatski otok sa sve više pretile djece

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskoj je 9,2 posto pretile djece, a jedan hrvatski otok je iznad tog prosjeka.

Prema analizi podataka o kretanju pretilosti među djecom u zadnjih deset godina, u osnovnim školama u Splitu, Sinju, Imotskom, na Braču, Hvaru i Visu ima između 10 i 12 posto pretile djece, a posljednjih godina njihov broj raste, i to najviše kod djece na otoku Braču, gdje je više od 20 posto pretile djece.

Pročitajte i ovo Ilustracija Za ožujak Roditelji, provjerite svoje račune: Počinje isplata dječjeg doplatka Dijete s knjigom Festival knjiga "Pazi, knjiga!": Rastući trend ulaska u svijet čarolije razveselio i djecu i autore

Voditeljica savjetovališta za djecu i adolescente sa poremećajem prehrane pri Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije Katarina Tomelić Ercegović, koja je provela istraživanje, zabrinuta je zbog porasta broja pretile djece budući da su istraživanja pokazala kako polovica takve djece u odrasloj dobi postaju debele osobe s većim rizikom od razvoja srčanih bolesti, dijabetesa, nekih vrsta karcinoma, smanjene kvalitete života, pa čak i prerane smrti.

Po podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj je 9,2 posto pretile djece.

Prehrambene i životne navike na otocima i u Dalmatinskoj zagori jako su slične, a istraživanje koje je obuhvatilo 10 posto djece osmih razreda Splitsko-dalmatinske županije pokazalo je da oko 80 posto djece nekoliko puta tjedno jede slatkiše. Polovica njih jede povrće 1-2 puta tjedno, oko polovice jede meso 3-4 puta tjedno, dok ih većina ribu jede tek jednom tjedno.

"Iznenadila su me djeca na otoku jer je sam mislila da bi barem oni mogli češće jesti ribu. Kada se sve zbroji, ispada da su prehrambene navike djece u ta tri područja jako slične", kaže Tomelić Ercegović, koja smatra da se to najvjerojatnije događa zbog brojnih otvorenih prehrambenih lanaca u kojima su lako dostupne gotovo sve namirnice.

Tomelić Ercegović ističe kako su školskoj djeci dostupne informacije o zdravoj prehrani kroz školski program te kroz savjetodavni rad tijekom sistematskih pregleda, no da bi djeca prihvatila i osvijestila zdravi način prehrane prvo treba o tome educirati roditelje, koji djeci usađuju prehrambene navike.

"Ono što djeca imaju kod kuće na polici ili u hladnjaku, to će i jesti", dodaje i upozorava da je zbog povećanog broja pretilosti kod djece porastao broj oboljelih od metaboličkog sindroma i dijebetesa tipa 2.

Anketa među 250 roditelja učenika prvih razreda u nekoliko osnovnih škola pokazala je da su svi roditelji dječaka s povećanom tjelesnom težinom bili uvjereni da njihovo dijete ima urednu tjelesnu težinu, dok je kod djevojčica taj postotak ipak bio nešto manji. Roditelji za takvo svoje muško dijete liječnicima vrlo često kažu kako je on "samo jak", kaže Tomelić Ercegović.

U osnovnim školama Splitsko-dalmatinske županije trenutno je 37.000 djece. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene