Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Agencija Ipsos Puls i Nova TV

I HDZ-ovi birači misle da Vlada ide u krivom smjeru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Agencija Ipsos Puls izradila je redovito mjesečno istraživanje za Novu TV.

Istraživanje je pokazalo da je, kao i prethodnih mjeseci, i u kolovozu najbolje ocijenjeno djelovanje Vlade na području vanjske politike. Javne financije i deficiti proračuna dobili su najlošiju ocjenu ispitanika. Zanimljivo je da su na isti način rad Vlade ocijenili i birači HDZ-a. Među strankama najbolje stoji SDP za kojeg bi se opredijelilo 34,1 posto ispitanika, dok bi za HDZ glasovalo 25,7 posto ispitanika. U eventualnu utrku za saborske mandate ulaze i HSS, HNS, te HSU, svaka stranka sa po nešto više od pet posto podrške.

Pročitajte i ovo Izbori 2024. Dan izbora na Novoj TV Izborni program na Novoj TV od 17 sati, u 19 sati prve procjene izbornih rezultata Slika nije dostupna Crobarometar Dnevnika Nove TV Raste pesimizam - Čak 70 posto građana misli da Hrvatska ide u lošem smjeru

Zanimljivo je da prema rezultatima ispitivanja potencijalna koalicija lijevog bloka SDP-HNS-IDS-HSU ima podršku 42,9 posto ispitanika, dok potencijalna koalicija HDZ-HSS-DC ima podršku 25,8 posto ispitanika. Prema tim rezultatima veoma je upitno koliko je i je li uopće HDZ-u isplativo na izbore izlaziti u koaliciji s tim strankama, budući da im je podrška kao pojedinačnoj stranci na gotovo identičnom postotku podrške.

Podrška predsjedniku Josipoviću porasla na 82 posto, dok je premijerka Kosor pala na 38 posto Među političarima i u kolovozu je najpopularniji Ivo Josipović. Njegova popularnost porasla je u odnosu na prošli mjesec na 82 posto. Podrška je porasla i Zoranu Milanoviću, dok podrška premijerki Jadranki Kosor bilježi pad od nekoliko postotaka i sada je na razini od 38 posto.

Zanimljivo je u kontekstu popularnosti političara pogledati kakav je odnos između predsjednika Ive Josipoviće i predsjednika stranke. Tako npr. među biračima HDZ-a Ivo Josipović uživa popularnost 84 posto ispitanika, dok je podrška Jadranki Kosor za 10 posto manja. Slična je situacija i među biračima SDP-a gdje je podrška Josipoviću 89 posto dok Zoran Milanović ima podršku 75 posto ispitanika koji su birači te stranke.

Najveća je razlika u podršci na primjerima Radimira Čačića i Josipa Friščića. Radimir Čačić ima podršku 63 posto birača HNS-a dok predsjednik uživa podršku čak 86 posto njihovih birača među ispitanicima. Josip Friščić stoji još i lošije s podrškom, u donosu na predsjednika, kojemu je podrška među biračima HSS-a čak vrtoglavih 92 posto, on ima svega 61 posto podrške među istom skupinom ispitanika. Građane u najvećem postotku i dalje muči velika stopa nezaposlenosti, ali to nije nikakvo iznenađenje. Slijede mito i korupcija, te gospodarstvo i status umirovljenika.

Dramatično raste pesimizam

Razina optimizma građana pala je na najnižu razinu od listopada 2009. godine, pokazalo je isto istraživanje. Da zemlja ide u pogrešnom smjeru misli čak 75 posto ispitanika. Birači svih stranaka u većini imaju negativan stav o smjeru kojim se kreće zemlja, ali zabrinjavajuće je za Vladu da većina birača HDZ-a, njih čak 57 posto misli da zemlja ide u pogrešnom smjeru. To znači da niti oni najoptimističniji, skloni Vladi, ne vide znakove oporavka. Osim toga izrazito negativan stav prema smjeru kojim se zemlja kreće pokazali su i birači HSS-a, kojih čak 76 posto misli da zemlja ide u krivom smjeru.

Ukupni rezultati općeg dojma o smjeru kojim se zemlja kreće 3 su najlošiji rezultati od kolovoza prošle godine. Čak 66 posto ispitanika uglavnom ne odobrava rad Vlade RH, a najbrojniji prema strakama u neodobravanju su birači HSS-a, kojih čak 73 posto ne odobrava rad Vlade. Nakon tri relativno stabilna mjeseca, podrška radu Vlade u kolovozu srozala se na samo 21 posto, što je razina podrške od rujna 2009. godine.

Agencija Ipsos Puls izradila je redovito mjesečno istraživanje, koje objavljuje Nova TV, izrađeno na uzorku od 964 ispitanika o političkim trendovima u Hrvatskoj.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene