454582
454582
454582
454582
454582

Pretila četvrtina Hrvata u dobi od 45 do 74 godine

  • , 24.10.2016., 08:23
  • Autor:
  • komentara

Najnoviji podaci Eurostata pokazuju da pretilost raste s godinama starosti, a utjecaj na njega ima i stupanj obrazovanja. Evo kako stoji Hrvatska.

 
 
 
 
Pretilost u Hrvatskoj (Video: Dnevnik Nove TV)
Pretilost u Hrvatskoj (Video: Dnevnik Nove TV)

U Hrvatskoj je 18,7 posto stanovištva pretilo, odnosno 771.280 stanovnika.

Premda razlike u pretilosti između muškaraca i žena nema, kod nas je više pretilih muškaraca, i to njih 20,7 posto, dok je žena s problemom prekomjerne težine 16,8 posto.

Svaka četvrta osoba u dobi od 45 do 64 i svaka četvrta osoba od 65 do 74 godine starosti je pretila. 

Kada se gleda dob, najmanje su pretili mladi od 18 do 24 godine, njih 2,4 posto, a manje od nas, u toj dobnoj skupini, ima jedino Rumunjska. Inače, Rumunjska je zemlja s najmanje pretilih. Najviše pretilih je na Malti, a Hrvatska je po tom broju na osmom mjestu od 28 zemalja Unije.

Istraživanje Eurostata pokazalo je da je pretilost veća kod slabo obrazovanih, a manja kod visokoobrazovanih ljudi.

Detaljniji prikaz pogledajte u prilogu Dnevnika Nove TV.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se