Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šokantan podatak

Istraživanje: 93 posto liječnika doživjelo verbalno ili fizičko nasilje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istraživanje Hrvatske liječničke komore (HLK) pokazalo je kako je čak 93 posto anketiranih liječnika doživjelo na poslu neki oblik verbalnog ili fizičkog nasilja, a fizički napad na liječnika dogodio se u 22 posto zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj.

U zadnjih pet godina ravnateljima je prijavljeno 77 napada na liječnike, od čega je 50 bilo u zdravstvenim ustanovama, dok se 27 napada dogodilo izvan ustanova, pokazalo je istraživanje o nasilju nad liječnicima u kojem su od rujna do studenog sudjelovala 1634 liječnika, članova HLK-a, iz 100 zdravstvenih ustanova.

Pročitajte i ovo Slatine Policija istražuje Novi slučaj nasilja kod Splita, majka objavila: "Sina su zavezali za stup i stavili mu traku na usta. Nije mogao disati" Bolnica: Ilustracija - 1 Nasilje na svakom koraku Liječnik napao kolegicu: Ona je završila na bolovanju, njega je ispitao DORH

HLK je priopćio kako je 83 posto anketiranih liječnika istaknulo da su napadi na radnom mjestu bili verbalni, dok je 17 posto liječnika doživjelo i fizičko nasilje, a u tri četvrtine slučajeva nasilno ponašanje dolazilo je od pacijenata ili njihove obitelji.

Anketa je pokazala da 72 posto liječnika nije prijavilo nasilje, a kao razloge najčešće navode strah od stvaranja dodatnih problema, moguću reakciju okoline ili strah od ponovnog napada.

Pritom je 62 posto liječnika, koji su bili izloženi nasilju, kazalo kako osjeća povremeni ili stalni strah od nasilja, dok je njih 4 posto zbog posljedica nasilja bilo prisiljeno otići na bolovanje.

HLK ističe da bilo koji oblik nasilja smatraju nedopustivim pa mu se treba suprotstaviti kroz prijavu događaja i počinitelja.

"Liječnicima smo omogućili jednostavnu prijavu verbalnog ili fizičkog nasilja putem službene mrežne stranice Komore, dostupnu našim članovima od 0 do 24 sata i osigurali im pravnu podršku u procesuiranju istog", rekao je predsjednik HLK-a Trpimir Goluža.

Drži da zbog sustava kontrole ulaza stanje sigurnosti u zdravstvenim ustanovama nije zadovoljavajuće, pa će HLK inzistirati da se pronađe adekvatan pravni oblik zaštite liječnika, a nasilničko ponašanje sankcionira.

HLK ističe da su ravnatelji, njih 100 koji su odgovarali na pitanja o sigurnosti, ocijenili sigurnost u zdravstvenim ustanovama prosječnom ocjenom 3,7, dok 96 posto anketiranih liječnika smatra kako ona nije na odgovarajućoj razini.

Navodi se kako polovica ustanova ima portira tijekom dana, a 43 posto tijekom noći, pri čemu njih 54 posto ima video nadzor, a samo 7 posto tihi alarm, dok tek četvrtina ustanova ima angažiranu zaštitarsku službu od 0 do 24 sata. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene