Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Evo što kažu znanstvenici

ODGOVOR KOJI ČEKAMO Koristi li omiljeni napitak organizmu ili mu šteti?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Muškarci koji piju kavu mogu živjeti i do 10 posto dulje od onih koji je ne piju.

Kava je treće najpopularnije piće na svijetu. No, polemika oko preporučljive doze ovog 'pića za razbuđivanje' uvijek ima, pa tako postoje prednosti i mane koje proizađu iz istraživanja utjecaja kave na ljudski organizam.

Pročitajte i ovo Ilustracija Privela ga policija Muškarac dva mjeseca krao po kafićima: Osigurao se kavom i alkoholom za sljedećih nekoliko godina Ilustracija Nepravomoćno osuđena Strava u susjedstvu: Dvaput sipala šefici otrov u kavu i pokušala je ubiti, sve snimile nadzorne kamere

Clapway piše kako umjerene količine mogu regulirati neke zdravstvene poteškoće, primjerice - kava može zaštititi mozak od tzv. 'skitnica' proteina koji uništavaju neurone što uzrokuju gubitke pamćenja. Zadnja studija objavljena u Journal of Alzheimer's Diseaseu tvrdi kako konzumacija kave ako se s vremenom promijeni, čak i za malu količinu, potencijalno može naštetiti pamćenju i razmišljanju pod određenim okolnostima. To znači da nije dobro s vremenom primjerice piti sve više i više kave.

Talijanski istraživači s University of Bari Aldo Moroa su pak proučavali 1400 'kavopija' od 64. do 84. godine starosti, u razdoblju od tri godine. Otkrili su da su oni koji su pili u prosjeku dvije šalice kave dnevno imali manju šansu razviti blagi kognitivni poremećaj od onih koji to nisu radili.

No, isto tako su oni koji su imali naviku s vremenom povećati konzumaciju kave imali veću šansu od istog poremećaja, za razliku od onih koji su se 'držali' iste količine kroz cijeli život.

Drugo istraživanje pokazalo je zanimljiv podatak, a to je da muškarci koji piju kavu mogu živjeti i do 10 posto dulje od onih koji je ne piju. Uključilo je 400 tisuća odraslih muškaraca, a oni koji su živjeli 10 posto duže bili su upravo oni koji su pili oko dvije šalice dnevno. Piti dvije i više šalice ili je ne piti uopće stavlja vas u rizik da razvijete uvjete koji uzrokuju rane gubitke pamćenja, koji u nekim slučajevima mogu voditi do obolijevanaj od Alzheimera.

Zaključak: Nije štetno piti kavu, ali umjereno, i u podjednakim količinama

Ako imate količinsku i umjerenu naviku konzumiranja kave, možda postoje potencijalne posljedice u obliku uspješne borbe protiv raznih oblika gubitka pamćenja. Vjeruje se da će se ova istraživanja i dalje nastavljati, no jedno je sigurno - s kavom, kao ni sa svime što unosimo u organizam, ne valja pretjerivati!

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene