453508
453508
453508
453508
453508

ISTRAŽILI SMO Zašto je gubitak pozicije političarima tako bolan?

  • , 14.10.2016., 11:29
  • Autor:
  • komentara

Ivan Tepeš bi mogao zasjesti u novu, dobro plaćenu fotelju u Europskom parlamentu, a bez svoje, čini se ostaje ministar vanjskih poslova Miro Kovač. Čuvši za ime nasljednika, u četvrtak je burno reagirao. Nama dovoljno da istražimo - zašto je gubitak pozicije političarima toliko bolan?

 
 
 
 
Političarima teško pada gubitak pozicija (Video: Dnevnik Nove TV)
Političarima teško pada gubitak pozicija (Video: Dnevnik Nove TV)

Pri dolasku u stranku, ministar Kovač brzo je promijenio raspoloženje. ''To je rijetko viđena bedastoća. Ta izjava'', riječi su kojima je odgovorio na novinarsko pitanje je li čuo da da je Dubravka Šuica rekla da će Ivo Stier biti ministar vanjskih poslova.

Iz ovih riječi da se iščitati da bi ministru Kovaču teško pao odlazak s funkcije.

''Najgore ti je, to je stara poslovica, imati pa nemati, je li, naravno. Vrlo teško čovjek dođe do neke pozicije. Kada je izgubi naravno da se osjeća i oštećeno i frustrirano, ali još je Gundulić rekao 'ko bi doli, sad je gori'", objašnjava psihologinja Ljubica Uvodić Vranić.

A toga bi političari itekako trebali biti svjesni, kao i pravila javnog govora.

''Kako nas god pogodilo, mi moramo ostati u javnom govoru apsolutno adekvatni, kulturni, pristojni, simpatični, na taj način poslati poruku, ma vidiš kako su možda smijenili ovog simpatičnog čovjeka, kulturnog, pristojnog, a ne da izvučemo neki drugi zaključak'', smatra psihologinja.

A kako je otići s visoke političke funkcije, zna bivša premijerka.

''Naravno da je teško, naravno da nije jednostavno, pogotovo premijeri, visoke funkcije, predsjednici sabora, to su ljudi koji imaju neku moć i kojem svi komplimentiraju... naravno lažno komplimentiraju...'', kaže Jadranka Kosor.

No sve je to cijena politike, koju svi oni koji se njome bave trebaju i platiti, smatra struka. Hoće li Miro Kovač opet zasjesti u ministarsku fotelju, znat će se idući tjedan.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se