456586
456586
456586
456586
456586

Evo što napraviti ako vam se u prometu dogodi ovakvo što

  • , 10.11.2016., 08:29
  • Autor:
  • komentara

Kamenje, zemlja i razni drugi tereti koje kamioni prevoze nerijetko lete svuda po cesti. Šteta koju mogu prouzročiti mjeri se u nekoliko tisuća kuna. Provjerili smo - mora li teret takvog oblika u kamionima biti prekriven.

 
 
 
 
Pokriveni teret, najsigurniji za prijevoz (Video: Dnevnik Nove TV)
Pokriveni teret, najsigurniji za prijevoz (Video: Dnevnik Nove TV)

Rasuti teret, prema slovu zakona, trebao bi biti prekriven i zaštićen, kako drugima u prometu ne bi nanio štetu.

No vrijedeći zakon može se i drugačije tumačiti.

"U ovom dijelu, što se tiče sadašnjeg zakona, stoji po potrebi što ostavlja mogućnost da netko sam procijeni je li potreba ili nije potreba prekriti taj teret. Ako se opet radi o tome da je roba natovarena preko stranica, u svakom slučaju bi morala biti prekrivena", pojašnjava Miljenko Gočin iz Sindikata hrvatskih vozača.

Da se se zemlja, šljunak, pa i mnogo veći tereti ne prekrivaju, svakodnevno primjećuju i vozači. Neki su i sami iskusili udar kamena s vozila ispred sebe.

Ako vam nešto i doleti u automobil, evo što ne bi bilo zgorega odmah napraviti.

"Svakako se preporuča zapisati registarsku oznaku, poslikati mjesto nezgode, poslikati oštećenja na vozilu, prijaviti policiji koja će onda terenskom provjerom utvrditi o kojem se vozilu radi i kakav je teret bio, odnosno mogućnost pada tereta i oštećenja", savjetuje Marijana Mabić iz Sava osiguranja.

Nakon toga slijede i kazne koje nisu male.

"Propisana je kazna od 500 kuna za vozača vozila s kojega padaju dijelovi ili rasuti teret, dok je za pravne osobe moguće izreći kaznu i do 15 tisuća kuna", kaže Robert Čop iz MUP-a.

Dovoljno razloga za prekrivanje ili vožnju tereta u gabaritima, koji neće letjeti i ugrožavati sigurnost drugih u prometu.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se