454430
454430
454430
454430
454430

ISTRAŽILI SMO Što će raditi novi Središnji državni ured za šport?

  • , 22.10.2016., 09:51
  • Autor:
  • komentara

S ploče Ministarstva znanosti i obrazovanja izletio je sport i postao šport.

 
 
 
 
Briga za (š)port (Video: Dnevnik Nove TV)
Briga za (š)port (Video: Dnevnik Nove TV)

Za sport se osniva Središnji državni ured, o kojem se ne zna mnogo, osim da bi na njegovu čelu trebao biti državni tajnik. Inicijativa nove Vlade ujedinila je vladajuće, oporbu i sportaše.

Utišati navijačke skupine nitko dosada nije uspio kao ni pomiriti ih s HNS-om s kojim ih je posvađao i sporni zakon o sportu. Svi ti problemi sada se izdvajaju u Središnji državni ured za šport.

Ideju podržava Janica Kostelić, još uvijek aktualna pomoćnica. Ali za sport. Kao i njen prethodnik.

"Sportom smo se bavili kad bi bili pozitivni rezultati ili kad bi došle neke krizne
situacije", kazao je Tomislav Paškvalin, bivši pomoćnik ministra sporta.

Ne protivi se samostalnom uredu ni HNS, najbogatiji nogometni savez. Ali ni Hrvatski olimpijski odbor. I jedni i drugi u javnosti prozivani ne samo za rastrošnost.

"Naše dosadašnje ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta je megaministarstvo.
Ovo je apsolutno za hrvatske prilike primjereno i u ekonomskom smislu, i u smislu
učinkovitosti", kazao je Zlatko Mateša, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora

U Vladi ne otkrivaju mnogo

U Banskim dvorima ne otkrivaju mnogo. Ali potvrđuju da ih čekaju radni sastanci
na tu temu.

Mateša kaže kako promjena naziva u suštini ne mijenja ništa, a s njim se slaže i bivši plivač Gordan Kožulj

"Vrlo je bitno tko će taj ured zastupati, odnosno, koje resurse će taj ured dobiti. Osoba mora biti jaka kako u sportskom smislu, tako i politički", kaže Kožulj.

Paškvalin pak poručuje kako je riječ o odluci aktualne političke elite.

A politika je na to mjesto odlučila staviti državnog tajnika, čije ime ne otkriva. Evo i zašto.

"Da izmijenimo ovaj negativni imidž koji ima i vrhunski šport, čitav je niz stvari koje ćemo pokušati na ovakav način promijeniti", kazao je HDZ-ov Gordan Jandroković.

Trebat će preskočiti i prvu prepreku - uhvatiti se u koštac i sa spornim zakonom o sportu. Kritiziranim i mijenjanim i zbog pojedinih interesnih skupina. Jer Predrag Šustar se primio posla kada je Vlada pala. A on postao tehnički ministar.

"Sportske inspekcije uopće nisu izlazile na teren i to je bio glavni problem", kaže Marko Sladoljev, saborski zastupnik Mosta.

SDP nije isušio nogometnu močvaru

Od SDP-a, čiji ministar nije isušio nogometnu močvaru, HDZ ima potporu. Ali ne misle da u tom slučaju - sportu treba dati samo više novca.

"Nažalost, u uvodnoj riječi kada je obrazlagao program Vlade, premijer Plenković se nijednom rječju nije sjetio sporta, što pokazuje da sport nije u žiži njegovog interesa", kaže SDP-ov Željko Jovanović.

Politika koja, očito, u sportu oduvijek ima veliku ulogu - sada to ima priliku ispraviti.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se