Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stanje na burzi

Istražili smo s kojim se fakultetom najlakše zaposliti, a koje izbjegavati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako bi se smanjilo slanje kadrova s diplomom u ruci na burzu rada, fakulteti dogodine upisuju gotovo tisuću studenata manje. Istražili smo koji fakulteti imaju najmanje staža na burzi rada.

Dini će uskoro zazvoniti zvono za fakultet. Zna što hoće - psihologiju na Filozofskom. Iako je broj nezaposlenih psihologa u godinu dana porastao za 5 posto. 'Puno ima na burzi, pogotovo mladih, tako da je stah veliki', rekla je Dina. Strah je i opravdan. Gotovo 26 posto mladih s radnom knjižicom u džepu. Najviše ekonomista i pravnika.

Pročitajte i ovo Žene u obrazovanju, ilustracija - 1 podjela po spolu Svaka četvrta osoba ima diplomu, a prednjače žene: Iako uz mali pomak, još uvijek postoje velike razlike u zanimanjima Bakir i Sebija Izetbegović Fale i papiri iz Zagreba Nema dokaza da je položila ispite: Izetbegovićevoj supruzi oduzeli magistarsku titulu, ona kaže da joj sve podmeću

Zato fakulteti iduće godine upisuju gotovo 1.000 studenata manje. Najveći rez upravo na - ekonomskom i pravnom fakultetu. 'Povećavati broj nezaposlenih s fakultetom je apsurdno. Treba razmišljati koji poslovi se danas traže jer je previše nezaposlenih u Hrvatskoj', rekao je Mihovil. Među traženima su medicina, farmacija, strojarstvo. No računarstvo uvjerljivo vodi.

>> Milanović studentima: Više nema izgovora za neuspjehe

'Na prvom mjestu se nalaze programeri, nakon njih komercijalisti, voditelji prodaje i projektanti', rekla je Martina Lovrić s portala Moj posao. Oni gotovo da i nemaju staža na burzi. Brz pronalazak posla u najbrže rastućoj profesiji, Luku i Brunu odveli su na studij računarstva. 'Sve pekare imaju IT sustave, više nisu samo velike tvrtke koje trebaju IT stručnjake, sve firme imaju to posloženo i trebaju ljude koji će to održavati', rekao je Luka.

'Tadašnji, a i sadašnji trendovi su mi pokazali da je računarstvo i informatika pravi put', rekao je Bruno. Koliko se čeka na koji posao, što se traži na tržištu? S odgovorima su upoznati i gimnazijalci. 'Mi surađujemo sa HZZ-om, djeca prolaze i profesionalnu orijentaciju, učenike sad vodime na Sajam poslova', rekla je Zvjezdana Bezlaj, pedagodinja II. gimnazije. Sve kako bi se izbjeglo slanje kadrova s diplomom u ruci na burzu rada.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene