Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analizirana 2 uzorka

ISTRAŽILI SMO KVALITETU VODA Broj bakterija jednak onom u javnom zahodu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Toplijim vremenom i porastom temperatura počinje ono doba godine kada svi žude za spuštanjem temperature skokom u vodu. Ekipa Provjerenog istražila je kvalitetu vode u kojoj se kupamo.

Kako bismo bili sigurni od mogućih zaraza baš svaka voda u kojoj ljeti tražimo olakšanje mora biti zdravstveno ispravna. Ekipa Provjerenog istražila je što je zapravo kvaliteta vode te jesu li tvrdnje poput one da su morski ježevi znak za čistoću mora - istinite?

Bazeni

Pročitajte i ovo Provjereno: slučaj Damira Škare - 4 Škarina žrtva Prvo ju je silovao pa su je pokušali ušutkati: "Bilo je strašno, ali sve bih ponovno učinila" Titicaca Magija se primiče kraju Nestaje najviše plovno jezero na svijetu, ugrožen je život tri milijuna ljudi: ''Izuzetno smo zabrinuti''

Osvježenje dostupno tijekom cijele godine, bazenska voda, trebala bi biti najbliže vodi za piće. Bazenska voda je topla, a problem stvaramo upravo mi kupači. U nju unosimo nečistoće poput gljivica i bakterija, a vlažna i topla okolina pogoduje nastanku i razvoju mikroorganizmima koji u samo jednom danu mogu svoj broj povećaju za nekoliko milijuna. Zato bazene prati neizostavan miris klora.

ZAGREPČANI OSTAJU BEZ PLAŽE Voda u Jarunu opasna za plivanje?

'Klor je otrov. U krajnjem slučaju on se i koristi radi toga što je otrov da pobije bakterije. To mu je svrha', objašnjava dr. sc. Željko Dadić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koji napominje kako klor neće djelovati ako PH vrijednost vode nije na razini na kojoj bi trebala biti.

Jezero

Osim bazena uzet je i uzorak vode sa zagrebačkog mora - Jaruna. Iako ondje voda nije ni nalik bazenskoj razmnožavanje mikroorganizama u jezeru je itekako moguće.

'Ono ima slabu protočnost, voda koja stoji to je uvijek najopasnija voda. Znači nemamo dovoljnu izmjenu te vode', objašnjava dr. Dadić te dodaje kako u neposrednoj blizini jezera Jarun stoje septičke jame koje nitko ne nadzire.

'Septičke jame nisu sređene, one tu stoje stoljećima. Znači infiltiraju se direktno sadržaji tih starih septičkih jama, te potom taj sadržaj dolazi do Jaruna', dodaje dr. Dadić.

Na dva uzorka rađena je mikrobiološka pretraga na bakterije i viruse- one koje, ukoliko ih je u prevelikom broju, mogu izazvati zarazne bolesti.

Rezultati analize

Na obradu i analizu poslana su dva uzorka, onaj iz toplica, odnosno bazena i uzorak vode s Jaruna. Rezultati analize provedene na uzorku vode iz jarunskog jezera potvrdili su rezultate analize Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Razina otkrivenih bakterija jednaka je onoj s kojom se možete susresti u javnom zahodu, ručkama tramvaja ili pak na krumpiru tek izašlom iz zemlje.

Što to znači, možemo li se kupati u takvoj vodi, neopterećeni po naše zdravlje? Zanimljive podatke o tome te što je još analiza pokazala te što zapravo označava prisutnost ježeva u moru, doznajte večeras u emisiji Provjereno.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite PROVJERENO putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene