454847
454847
454847
454847
454847

ISTRAŽILI SMO Kakve vrijednosti zastupaju sudionici TRAD FEST-a

  • , 26.10.2016., 08:32
  • Autor:
  • komentara

Pozornost javnosti izazvao je TRAD FEST, međunarodna konferencija na kojoj se promišljaju i promiču tradicionalne i konzervativne ideje o obitelji, braku, spolnom odgoju, zaštiti života od samog začeća.

 
 
 
 
Tradicionalne i konzervativne ideje (Video: Dnevnik Nove TV)
Tradicionalne i konzervativne ideje (Video: Dnevnik Nove TV)

Provjerili smo kakve još vrijednosti zagovaraju sudionici festivala, inače domaćini kontroverznom američkom kardinalu Raymondu Leu Burkeu, koji je u utorak navečer u Splitu predvodio svetu misu.

Oko kardinala Burkea, poznatog po krajnje konzervativnim stavovima građani su podijeljenog mišljenja. Dio njegovih ideja blizak je Zakladi Vigilare u kojoj, među ostalim, brane pravo na život od samog začeća i to im je ispred prava žene da sama odlučuje o rođenju djeteta. Stoga ih smeta i osuda molitvenih okupljanja ispred hrvatskih bolnica.

"Militantni sekularizam - jedan bijes prema ljudima koji javno ispovijedaju svoju vjeru", pojašnjava Luka Popov, dopredsjednik Zaklade Vigilare.

Pitanje pobačaja nije jedina tema o kojoj na Festivalu tradicije, kojeg su organizirali, žele javno govoriti. "Zastupamo pravo vjernika da javno svjedoče svoju vjeru i ako se nalaze u Saboru - u Saboru ili na ulici pa s ulice. Zalažemo se i za ustavno pravo roditelja da samostalno odlučuju o odgoju svoje djece", kaže Popov.

Pridružuju im se i u Udruzi "U ime obitelji". Kažu, zagovaraju tradicionalne vrijednosti, ali i dijalog. Na kritičare se ne obaziru. "Ono što im ne ide u prilog je demokracija, tim zagovornicima, zato što misle da jednostavno mi ne bi smjeli govoriti, iznijeti teze koje su ljudske i dostojanstvene teze", kaže Krešimir Planinić iz udruge "U ime obitelji".

Bivši savjetnik Tihomira Oreškovića, Stjepo Bartulica, danas profesor na Katoličkom sveučilištu isto tako se odazvao pozivu organizatora. "Mi smo na neki način autsajderi, ovdje se premalo čuje o tim stvarima koje mnogi žive i iz uvjerenja i to im je važno, a ne vide na političkoj sceni da se to artikulira na pravi način", rekao je Bartulica.

Sve to čuo je i aktulni potpredsjednik Vlade te je kao sudionik jedne od rasprava, u ponedjeljak iznio svoj stav o danas spornom zakonu. "Ne bih digao ruku za zakon o pobačaju. Međutim, taj zakon postoji, on je na ocjeni Ustavnog suda", poručio je Davor Ivo Stier.

Za razliku od Stiera, ali i nadbiskupa Barišića, vrh Katoličke crkve nije se sastao s kontroverznim američkim kardinalom. Pitali smo, no o onom što propovijeda, šuti i HBK.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se