Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Štetnik iz Južne Amerike

Ugrožene istarske palme

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pulske su palme u opasnosti od palminog drvotoča, štetanika koji ih napada iznutra te ih tako dovodi do propadanja.

Nakon dalmatinskih, opasni štetnici napali su i istarske palme. Ovoga puta riječ je opasnom štetniku, palminom drvotoču, koji u potpunosti može uništiti palme.

Pročitajte i ovo Trafostanica u Puli - 4 Nesreća na radu Drama u Puli: Radnika udarila struja na trafostanici, drugi od šoka doživio infarkt Cirkus u Istri, ilustracija - 2 Problematičan cirkus Jedni znatiželjni, drugi pozivaju na bojkot: "To je jedno nakaradno, neprirodno ponašanje"

'To je jedan štetnik koji je došao iz južne Amerike i osim u Hrvatskoj prisutan je u svim zemljama Mediterana', objasnila je ravnateljica Zavoda za zaštitu bilja, Tatjana Masten Milek.

U Uljaniku porinut brod za riječku Jadroliniju

Palmin drvotoč napada palme iznutra, njegove gusjenice izgrizaju biljno tkivo, buše hodnike i postupno dovode do potpunog propadanja. Ne primjeti li se na vrijeme zaraza jedino što se može učiniti je to da se palmu ukloni, točnije prepili i zaraženi dio zakopa.

'Pula je dosta zaražena, to smo ustanovili već prijašnjim pregledima. Trenutno je na mornaričkom groblju jedno 15ak do 20 palmi čeka za uništavanje i zakopavanje', kazao je Mario Babun, fitosanitarni inspektor.

Važno je sada ukloniti  sve zaražene palme. Gusjenice su velike, a vegetacija u stanju mirovanja.

 DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene