Obavijesti Video Pretražite Navigacija
otkup dionica ine

Potraga za savjetnikom uskoro prelazi u drugu fazu: "Cijeli postupak traje predugo"

Potraga za savjetnicima - istječe rok za ponude (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Potraga za savjetnicima - istječe rok za ponude (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Potraga za savjetnicima - istječe rok za ponude (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Potraga za savjetnicima - istječe rok za ponude (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Potraga za savjetnicima - istječe rok za ponude (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Potraga za savjetnicima - istječe rok za ponude (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Potraga za savjetnicima - istječe rok za ponude (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/3 >>
U ponedjeljak istječe rok za ponude potencijalnih savjetnika za otkup dionica Ine od mađarskog MOL-a. Vlada je uputila javni poziv uglednim svjetskim investicijskim bankama. Od savjetnika očekuju procjenu stanja, prijedlog najboljeg rješenja za otkup dionica te odgovor na pitanje treba li Vladi strateški partner.

U potrazi za potencijalnim savjetnicima za otkup dionica Ine od mađarskog MOL-a, uputili su poziv na 18 adresa, najjačim svjetskim financijskim kućama. Iz Vlade poručuju da sve ide prema planu.

Pročitajte i ovo Ina: Ilustracija - 2 VEČER UOČI SASTANKA Objavljeni važni dokumenti o ugovorima Hrvatske i MOL-a: Sastaje se Savjet za Inu Slika nije dostupna Nakon megaafere Član Uprave Ine dao ostavku: Bio je direktor korporativnih usluga, kasnije prešao u MOL grupu

Potraga za savjetnicima - istječe rok za ponude (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Potraga za savjetnicima - istječe rok za ponude (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr

Ponude za posao vrijedan milijune savjetnici mogu predati do ponedjeljka. Prije poziva, kao najpoželjniji spominjali su se J. P. Morgan, jedna od najvećih investicijskih banaka na svijetu te Deutche bank koja je bila savjetnik u postupku privatizacije Ine. Koalicijski partner kaže da je predugo trajao cijeli postupak.

"Puno očekujem od tog procesa, on mora biti brži nego što je bio dosad, transparentniji nego što je bilo zadnjih 15 godina događanja oko Ine i očekujem da će se 2018. taj proces dovršiti", govori Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a.

A očekivanja je imao i premijer prije godinu dana kad je najavio plan za otkup dionica Ine.

"Mi očekujemo da će cijeli ovaj proces trajati otprilike godinu dana. Vjerujem da je to razuman rok i razuman okvir", rekao je Andrej Plenković, 30.12.2016. za Dnevnik Nove TV.

Proces se oduljio. Prošlo je i više od godinu dana, a sve je još na početku, to je i zamjerka oporbe.

"Mi pozivamo Plenkovića da konačno otkrije koji je plan s INOM i da otkrije jasne termine kad će on biti realiziran. Nije valjda u interesu sad nekome da se nađe konzultant koji će uzeti desetke milijuna kuna ili stotine milijuna kuna, kao što su uzeli konzultanti oko Agrokora", smatra Goran Maras.

"Nije ni sad kasno, samo se to to treba odlučiti. Pitanje je da li Andrej Plenković i drugi članovi Vlade imaju za to namjere", smatra Božo Petrov.

Potraga za savjetnicima - istječe rok za ponude (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Potraga za savjetnicima - istječe rok za ponude (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Potragu za savjetnikom pohvaljuje Davor Štern.

"Koliko god to košta bit će jeftinije nego što je sve to skupa koštalo do sada. Prema tome, vrijeme je da se to počne rješavati, te kuće nisu jeftine međutim mislim da će rezultat njihovog rada se vidjeti dugotrajno i dobro u energetskom sektoru u Hrvatskoj", govori Davor Štern, , naftni stručnjak.

Uz arbitražni spor u Washingtonu, MOL je pred američkim sudom pokrenuo i postupak za priznanje arbitražne presude iz Švicarske. Na navode da Hrvatska nije platila kamate za troškove, iz Vlade odgovaraju plaćena je i glavnica i kamate oko 112 milijuna kuna te je druga tužba bespredmetna.

"Ta tužba je potpuno irelevantna, ta arbitraža po mojim informacijama neće biti gotova do kraja godine neće biti nikakve odluke, ali ako se obje strane dogovore da su u procesu rješavanja međusobnih odnosa arbitražni sud može odgoditi svoje odluke na bilo koje vrijeme", govori Vrdoljak.

Uz cijenu od 3260 kuna po dionici, na tržištu MOL-ov udio u INI trenutačno vrijedi oko 16 milijardi kuna.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene