Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Policija provodi krim istraživanje

Policija istražuje istaknutog HDZ-ovca zbog ozbiljnih prijetnji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Inicijativa mladih za ljudska prava prijavila je policiji i DORH-u člana HDZ-a Hrvoja Marušića jer im je na Facebooku ostavio komentar u kojem ih naziva "stokom yugokomunističkom kojoj treba suditi i koju treba strijeljati".

Policija provodi kriminalističko istraživanje temeljeno na prijavi protiv Hrvoja Marušića, člana HDZ-a.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Ivan Penava Sporna suradnja Hoće li HDZ-ovci ići na smjenu Plenkovića? "To bi značilo rušenje u paranoidnu desnicu" Biračko mjesto Željezno Žumberačko - 6 Što su im obećali? FOTO I ovdje je pobijedio HDZ: Vjernim biračima ni ovakvi uvjeti nisu zasmetali

U međuvremenu se oglasio HDZ na društvenim mrežama osudivši način na koji je komunicirao njihov član. ''Stavovi, što ih je Hrvoje Marušić iznio na svom privatnom Facebook profilu, nisu stavovi HDZ-a. Istovremeno, najoštrije osuđujemo taj i svaki drugi govor mržnje te poziv na bilo kakvo nasilje'', objavila je ta stranka.

Istaknuti član HDZ-a Hrvoje Marušić u svojim komentarima na Facebook-stranici Inicijative mladih za ljudska prava poziva na strijeljanje aktivista ove udruge, priopćili su iz organizacije.

Navode kako je u komentarima 31. srpnja Marušić napisao:

‘’Stoko yugokomunistička,nakon pet godina rata i agresije na RH vi pišete ovakve gadarije ...
DA SMO DEMOKRATSKA DRŽAVA,SUDILI BI VAM ZA VELEIZDAJU I STRELJALI VAS !
A vjerovatno i hoće, uskoro ...
‘’



Njegov komentar i dalje se može vidjeti na stranicama udruge među ostalim komentarima.

"Marušić je javno pozivao na kažnjavanje aktivista za ljudska prava smrću. Riječ je o čovjeku koji je bio vijećnik Gradskog vijeća Grada Splita, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca za Dalmaciju te kako sam tvrdi, ozbiljan kandidat za poziciju ministra poduzetništva i obrta u vladi Tihomira Oreškovića. Ovim putem izražavamo zabrinutost za stanje ljudskih prava i slobodu govora u Republici Hrvatskoj, u društvu u kojem član vladajuće partije poziva na nasilje protiv onih s kojima se ne slaže.

Zahtijevamo hitnu reakciju premijera Andreja Plenkovića i predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koji bi morali stati u obranu slobode govora bez straha od nasilja", poručili su iz Inicijative navodeći i da su informacije o komentaru Hrvoja Marušića dostavili i Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske (DORH) te policiji, uz zahtjev za postupanjem.

DNEVNIK.hr kontaktirao je Hrvoja Marušića i upitao ga zbog čega je tako postupio da praktički poziva na strijeljanje aktivista na što je odgovorio:

"Zato jer to što rade smatram veleizdajom i tražim da im se suddi! U čemu je problem? Smatram da bi u demokratskom društvu ovakva grupa bila suđena za veleizdaju!"

Na pitanje kako komentira prijavu policiji ali i traženje reakcije od premijera i predsjednice, Marušić kaže: "Što Putin kaže na to ili Trump? Ja sam samo napisao da ih treba suditi. Ništa bez suda! Njihovi uzori su ubijali bez suda, mi bi trebali biti demokratsko društvo i ovakve provokatore rješavati sudskim putem..."

Od Vlade traže ispriku svim žrtvama i obiteljima žrtava ratnih zločina

Sporni komentari su upućeni na sadržaj kojeg Inicijativa mladih za ljudska prava objavljuje u sklopu kampanje #ISPRIKA kojom traži od Vlade da uputi ispriku svim žrtvama i obiteljima žrtava ratnih zločina i kršenja ljudskih prava koji su počinjeni za vrijeme i neposredno nakon vojno-redarstvene operacije Oluja izvršene u kolovozu 1995. godine.

"Kampanja se provodi prikupljanjem potpisa za peticiju isprike, plakatima u javnom prostoru i objavljivanjem sadržaja na društvenim mrežama o činjenicama koje su utvrđene o ratnim zločinima i kršenjima ljudskih prava za vrijeme i nakon Oluje pred međunarodnim sudovima. Poruka Vladi je da je isprika žrtvama minimum solidarnosti i provođenja mehanizama tranzicijske pravde nakon višestrukog kršenja ljudskih prava i izostanka sudskih procesa.

Marušić je pozive na linč uputio na sadržaj kampanje #ISPRIKA koja je temeljena na utvrđenim činjenicama pred međunarodnim sudovima i čiji je cilj izraziti suosjećanje sa svim žrtvama ratnih zločina i kršenja ljudskih prava neovisno o njihovoj nacionalnosti. Ovaj poziv na linč pokazuje zabrinjavajuću količinu obezvrjeđivanja međunarodnog prava negiranjem utvrđenih činjenica pred međunarodnim sudovima u hrvatskoj javnosti koje podržavaju i institucije RH svojim nečinjenjem i vođenjem politike poricanja", poručili su iz Inicijative mladih.   

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene