Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Državni tajnik Golem tvrdi

'Ista pravila za pušenje u velikim kafićima i restoranima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski je sabor poslijepodne započeo raspravu o izmjenama zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda, a državni tajnik Ministarstva zdravstva Ante Zvonimir Golem ustvrdio je da predložene izmjene ne prave razliku između velikih kafića i restorana.

Golem je podsjetio da je sadašnjim zakonom vlasnicima ugostiteljskih i turističkih objekata omogućeno da naprave prostor za pušenje, u kojem nema posluživanja. 'Sada se određuje da to može biti minimalno 10 četvornih metara, a maksimalno 20 posto površine, jednako za svaku vrstu ugostiteljskih objekata, za velike kafiće i restorane', rekao je Golem. Dodao je da su drugačija pravila samo za male kafiće, koji se ne mogu podijeliti na pušački i nepušački dio. Takvi će kafići, međutim, morati osigurati 10 do 12 kompletnih izmjena zraka na sat i imati filtere za zrak. Golem je naglasio kako je riječ o zakonu koji bi na sve načine trebao zaštititi nepušače, a pušače uputiti u štetnost duhanskog dima. Objasnio je da se Zakon mijenja zbog uočenih poteškoća u primjeni.

Pročitajte i ovo Zagreb, kafići prvog dana popuštanja mjera PRVI DAN POPUŠTANJA MJERA Umjesto na posao u kafić ili restoran? Pogledajte kako izgledaju otvorene terase ugostiteljskih objekata: "Jedva sam dočekala kavu na suncu" Koronavirus, Hrvatska - 2 HRVATSKA IZ MINUTE U MINUTU Istra od danas u zelenoj zoni EU-a, pokrenuta je i platforma na kojoj se možete prijaviti za cijepljenje

Odbacio je tvrdnje da je riječ o jednom od rigoroznijih zakona u Europi, ističući da izuzeće za manje ugostiteljske objekte imaju samo Finska i Španjolska. 'U Austriji je to prepušteno na nivo lokalne samouprave pa je u Beču pušenje zabranjeno, a u nekim mjestima uz slovensku granicu dopušteno, dok je u Sloveniji zabranjeno', tvrdi Golem. Kazao je i kako Vlada predlaže ublažavanje odredbi po kojima se nije smjelo pušiti u dvorištima zdravstvenih ustanova te da se ubuduće neće smjeti pušiti samo u krugu 20 metara od ulaza u ustanovu. Objasnio je da je sadašnje rješenje bilo neprovedivo za bolnice s hektarima dvorišnog prostora, koji je bilo nemoguće kontrolirati.

Izuzeće za psihijatrijske bolnice proširuje i na prostorije izvan psihijatrijskih ustanova u kojima su psihijatrijski bolesnici na rehabilitaciji. Zabranjuje se i neizravno oglašavanje duhanskih proizvoda i manifestacija na kojima se rekvizitima pokušavalo neizravno oglašavati cigarete, poput 'Pozdrav iz..', rekao je Golem. Dodao je da će se zabraniti i izravno reklamiranje duhanskih proizvoda na blagajnama, na kojima se proizvodi izlažu tako da reklamiraju sami sebe, a uvodi se i donja granica za kutiju cigareta, u kojoj će smjeti biti najmanje 20 cigareta. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene