457332
457332
457332
457332
457332

Ispred Vlade izložen ''posljednji primjerak ugovora o radu na neodređeno u Hrvatskoj''

  • , 16.11.2016., 17:05
  • Autor:
  • komentara

Mreža mladih ispred zgrade Vlade održala je performans. Pokazali su kako su naveli posljednji, "muzejski" primjerak ugovora o radu na neodređeno vrijeme u Republici Hrvatskoj.

 
 
 
 
 
Performans ispred Vlade (Video: Vijesti u 17h)
Performans ispred Vlade (Video: Vijesti u 17h)

Koalicija nekoliko desetaka sindikata i udruga na Markovom je trgu u srijedu organizirala performans "Posljednji ugovor o radu na neodređeno vrijeme u Hrvatskoj", koji upozorava na scenarij po kojem ugovori o radu na neodređeno vrijeme u Hrvatskoj više ne postoje, osim kao muzejski izložbeni primjerci.

Organizatori performansa navode kako im je neposredni povod za akciju bila najava Vlade da će se pristupiti ponovnoj izmjeni radnog zakonodavstva s ciljem smanjivanja njegove "rigidnosti".

Nikola Buković iz Mreže mladih Hrvatske upozorio je na trend da ugovor o radu na određeno vrijeme postaje dominantni model reguliranja odnosa između mladih radnika i poslodavaca u Hrvatskoj.

Pozivajući se na podatke Eurostata, Buković navodi kako je udio mladih (15-29 godina) koji rade, a zaposleni su putem ugovora na određeno vrijeme u 2007. godini iznosio oko 29 posto, a do 2015. porastao je na čak 47 posto, dok je prosjek EU-28 u istoj godini iznosio oko 32 posto. (Hina)DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se