457332
457332
457332
457332
457332

Ispred Vlade izložen ''posljednji primjerak ugovora o radu na neodređeno u Hrvatskoj''

  • , 16.11.2016., 17:05
  • Autor:
  • komentara

Mreža mladih ispred zgrade Vlade održala je performans. Pokazali su kako su naveli posljednji, "muzejski" primjerak ugovora o radu na neodređeno vrijeme u Republici Hrvatskoj.

 
 
 
 
Performans ispred Vlade (Video: Vijesti u 17h)
Performans ispred Vlade (Video: Vijesti u 17h)

Koalicija nekoliko desetaka sindikata i udruga na Markovom je trgu u srijedu organizirala performans "Posljednji ugovor o radu na neodređeno vrijeme u Hrvatskoj", koji upozorava na scenarij po kojem ugovori o radu na neodređeno vrijeme u Hrvatskoj više ne postoje, osim kao muzejski izložbeni primjerci.

Organizatori performansa navode kako im je neposredni povod za akciju bila najava Vlade da će se pristupiti ponovnoj izmjeni radnog zakonodavstva s ciljem smanjivanja njegove "rigidnosti".

Nikola Buković iz Mreže mladih Hrvatske upozorio je na trend da ugovor o radu na određeno vrijeme postaje dominantni model reguliranja odnosa između mladih radnika i poslodavaca u Hrvatskoj.

Pozivajući se na podatke Eurostata, Buković navodi kako je udio mladih (15-29 godina) koji rade, a zaposleni su putem ugovora na određeno vrijeme u 2007. godini iznosio oko 29 posto, a do 2015. porastao je na čak 47 posto, dok je prosjek EU-28 u istoj godini iznosio oko 32 posto. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.



DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se