Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Okupilo se par tisuća branitelja

FOTO Ispred Ministarstva održana komemoracija hrvatskoj braniteljici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na skupu ispred Ministarstva branitelja u Savskoj ulici duž koje su zapaljene svijeće u počast preminule, unatoč lošem vremenu okupilo se par tisuća branitelja i invalida.

Ispred Ministarstva branitelja održana je danas komemoracija hrvatskoj braniteljici sa 100-postotnim ratnim vojnim invaliditetom Nevenki Topalušić koja je preksinoć preminula na prosvjednom skupu na kojem branitelji traže smjenu ministra branitelja Predraga Matića te njegovih zamjenika i pomoćnika.

Pročitajte i ovo Prosvjed radnika Autotroleja Traže bolje uvjete Radnici javnog gradskog prijevoznika u Rijeci prosvjeduju: "Izrabljuje ih se i plaća ispod minimalca" Mirni prosvjed Spasimo Kozjak u Kaštelima - 3 Incijativa "Spasimo Kozjak" Ne žele novi ulaz u grad, na prosvjed pozvali i gradonačelnika: "Razaraju nas i guše"

Na skupu ispred Ministarstva branitelja u Savskoj ulici duž koje su zapaljene svijeće u počast preminule, unatoč lošem vremenu okupilo se par tisuća branitelja i invalida Domovinskog rata pa je promet tom vrlo prometnom zagrebačkom ulicom privremeno bio obustavljen.

Tragedija na prosvjedu: Ispred Ministarstva preminula braniteljica

Skupu, koji se održao u šatoru koji su prosvjednici podigli na platou ispred Ministarstva, potporu su dali i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, saborski zastupnici Zvonimir Milas i Josip Đakić, umirovljeni generali Mladen Markač, Damir Krstičević, Ljubo Ćesić Rojs te drugi istaknuti pojedinci iz Domovinskog rata.

Na komemoraciji je protičan ratni put preminule Nevenke Topalušić koja je teško ranjena u akciji Una 95 kada je pogođena s četiri metka nakon čega je ostala trajni 100 postotni invalid prve kategorije.

Iako najavljen do završetka komemoracije, nije se pojavio ministar branitelja Predrag Matić Fred koji je izjavio da će u Ministarstvo ući na glavni ulaz ne izbjegavajući prosvjednike.

Kasnije je Matić izjavio novinarima da neće zaobilaziti prosvjednike koji su se okupili pred Ministarstvom branitelja u Savskoj ulici tražeći njegovu ostavku, te ostavke njegove zamjenice Vesne Nađ i pomoćnika Bojana Glavaševića. Matić je ocijenio kako iza prosvjeda pred Ministarstvom stoje politički motivi "uvijek istih ljudi" te poručio da je spreman na razgovor, ali neće dozvoliti da se kroz Ministarstvo branitelja vodi politika, jer je njoj mjesto na izborima. Također je ocijenio da prosvjednicima manipulira HDZ.

Matića je na sjednici Vlade javno podržao premijer Zoran Milanović. "Ako ovakav ministar s ovakvim ratnim putem i njegovi pomoćnici, koji su ovih dana fizički napadani, ako oni nisu dovoljno dobri i nemaju dovoljno povjerenja da rade ovaj posao, onda stvarno ne znam tko bi mogao raditi bolje u Hrvatskoj", poručio je Milanović.

Na komemoraciji su govorili predsjednik Zbora gardijskih brigada Ante Deur koji je rekao da smo ponovno kao i 91. suočeni s bešćutnom politikom i ideologijom. Za pokojnu Nenu Topalušić, rekao je da je ugradila cijelu sebe u borbi za hrvatsku državu i istinu o njoj sada kao kao i 91. godine.

Predsjednik Udruge 100 postotnih invalida Domovinskog rata I. kategorije Đuro Glogoški zahvalio je svima na potpori i donacijama.

Na transparentima koje su isticali prosvjednici među ostalim je pisalo: "Mi smo je stvarali, političari je uništavaju", "91. protiv Jugoslavije, 2014, protiv Jugoslavena".

Prosvjed se nastavlja i dalje, a promet Savskom ponovno je uspostavljen nakon komemoracije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene