443696
443696
443696
443696
443696

Ispite Državne mature 108 učenika riješilo sa 100 posto

  • , 18.07.2016., 15:26
  • Autor:
  • komentara

Od oko 35.000 učenika čak 108 njih ispite je riješilo sto posto, pokazali su rezultati Državne mature.

 
 
 
 
Državna matura (Foto: Borna Filic/PIXSELL)
Državna matura (Foto: Borna Filic/PIXSELL)

Ispitima Državne mature 2015./2016. pristupilo je nešto više od 35 tisuća učenika, a čak 108 njih ispite je riješilo sto posto, pokazali su rezultati Državne mature predstavljeni u ponedjeljak na konferenciji za medije u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja u Zagrebu.

Državna matura 2015./2016. provedena ja regularno i profesionalno i prema pravilima struke, istaknuto je na konferenciji za novinare.

Ispitima je pristupilo 30.619 redovnih učenika, a kad se računaju i svi ostali pristupnici, ukupan je broj 35.527 učenika. Među njima je 12.981 učenik gimnazija i 17.638 učenika strukovnih škola.

Od izbornih predmeta najmanje učenika ove je godine polagalo glazbenu umjetnost - njih 14, a najviše fiziku - ukupno 9094 učenika. Na drugom mjestu izbornih predmeta bila je biologija, a na trećem politika i gospodarstvo, koje je polagalo 7159, odnosno 6396 učenika.

I gimnazijalci i strukovnjaci najbolje su znanje, u prosjeku, pokazali u rješavanju obveznih ispita iz stranih jezika - engleskog i njemačkog, a najlošije su rješavali matematiku na A razini.

Od izbornih ispita učenicima učenici gimnazija najbolje su riješili psihologiju i biologiju, a najlošije geografiju i sociologiju, dok su su učenici strukovnih škola najbolju prosječnu riješenost izbornih ispita imali iz politike i gospodarstva i likovne umjetnosti, a najslabiju iz sociologije i geografije.

Najmanje nedovoljnih ocjena iz obveznih predmeta bilo je iz engleskoga jezika na A razini, a najviše iz hrvatskog jezika na B razini, a iz izbornih predmeta najviše se "padalo" na sociologiji, a najmanje na likovnoj umjetnosti.

Od obveznih predmeta najviše petica bilo je iz engleskog jezika na A razini, a najmanje iz hrvatskog jezika na B razini. Od izbornih predmeta najviše petica bilo iz psihologije, a najmanje iz geografije.

Državnu maturu nisu položila 222 učenika. Čak 108 učenika riješilo je ispite sto posto, a 41 učenik riješio je jedan ispit više razine u potpunosti, dok su četiri učenika u potpunosti riješila dva ispita više razine.

S ispita je izostalo ukupno 1161 učenik, od čega neopravdano 859, a opravdano 302.

Ovogodišnji dobitnik nagrade Marin Soljačić, koja se dodjeljuje maturantu koji postigne najbolji rezultat iz testa matematike na A razini i fizike i uz koju ide i pet tisuća dolara, ove je godine Nikola Jalšenjak iz 15. zagrebačke gimnazije.

Matura je prošla u miru, podignuta je razina sigurnosti, najveća moguću koju su nam stručnjaci savjetovali, tako da su učenici imali mir i mogli su se koncentrirati na rješavanje zadataka, kazala je ravnateljica Centra Maja Jukić aludirajući na prošlogodišnje krađe ispita koji su u javnosti opteretili državnu maturu. (Hina)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se