Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj 'Dijagnoza'

Ispitani prvi svjejdoci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ispitivanjem prvih svjedoka na osječkom Županijskom sudu danas je nastavljeno suđenje skupini od devetero okrivljenika, u tzv. slučaju 'Dijagnoza 2', optuženih za više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te primanja mita, a zbog čega je državni proračun, za protuzakonito omogućavanja statusa ratnih vojnih invalida većem broju osoba, oštećen za oko 3,2 milijuna kuna.

Optužnica USKOK-a za ta kaznena djela tereti Natašu Jokoš, tajnicu na Odjelu za kardiologiju u osječkoj Kliničkoj bolnici, umirovljenog hrvatskog branitelja Nikolu Prgića, dr. Darka Horvata, liječnička na Klinici za unutarnje bolesti osječke Kliničke bolnice, a koji je obnašao i dužnost člana liječničkog povjerenstva zaduženog za ocjenu invalidnosti, Mirka Lukića, policijskog službenika brodsko-posavske Policijske uprave i Sandru Rudnički, administrativnu referenticu za liječnička povjerenstva u Uredu državne uprave Osječko-baranjske županije. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Kobna zamjena Mlada žena umrla nakon dva odlaska na hitnu pomoć: Meningitis zamijenili s glavoboljom Ilustracija Poguban je i umor Opasnost na cesti: Ako imate neku od ovih dijagnoza, ne biste trebali voziti!

>> 'Dijagnoza': Invalidska mirovina za 5.000 eura!

Optužnica obuhvaća i četvero liječnika specijalista iz KB Osijek Darka Šimuna Vukašinovića-Soljačića, Roberta Steinera, Brunu Splavskog i Vjekoslava Kolarevića.

Optuženike se tereti da su, od sredine 2007. do veljače ove godine, većem broju osoba omogućili pribavljanje protupravne imovinske koristi od ukupno 3,2 milijuna kuna, na štetu proračuna RH, jer su stjecanjem statusa ratnih vojnih invalida dobili pravo na osobnu invalidninu, stekli vojne invalidske mirovine, dionice bez naplate i druga prava iz Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Svjedok Milenko Šekerija, čiji je zahtjev za stjecanjem statusa vojnog invalida, jednom bio odbijen, kazao je da mu je optužena Jokoš na jednom razgovoru rekla da bi sređivanje njegovog slučaja moglo koštati 5 do 6.000 eura, ali mu je to, kako kaže, bilo previše. Nakon što je optuženoj na jednom sastanku predao 1.000 eura, da bi se rješavanje njegova slučaja ubrzalo, ustvrdio je kako mu je kazala da će s njegovim zahtjevom "sve biti u redu" i da će izići pred liječničku komisiju.

Svjedok Mario Mihalina izjavio je da mu je prvooptužena Jokoš kazala da će rješavanje njegova zahtjeva koštati 3.000 eura, ili malo više, te da joj je u dva navrata dao po 500 eura, nakon čega mu je rekla da će otići na pregled kod dr. Horvata, ali zbog problema s uputnicom pregled nije obavljen.

Svjedok Željko Josić, koji je imao privremeno rješenje o 50-postotnoj invalidnosti, kazao je da mu je optuženi Mirko Lukić, rekao da 'ima svoje ljude u Osijeku', koji mu mogu povećati postotak na 70 ili čak 100 posto te ga je povezao s Natašom Jokoš. Ona mu je, kako tvrdi, rekla da će to koštati 'kilogram ili kilogram i pol', a na njegov upit što to znači, odgovorila je 1.000 ili 1.500 eura. Ustvrdio je da je posudio iznos od 11.000 kuna te ga predao optuženom Lukiću, koji je rekao da taj novac "mora dati doktorima u Osijeku". Budući da nije dobio željeno povećanje invalidnosti, tražio je novac natrag, što Lukić tada nije učinio, nego je, kako kaže, povrat novca ponudio tek nakon što je bio priveden i okrivljen, a što svjedok nije prihvatio.

Suđenje se nastavlja sutra saslušanjem novih svjedoka.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene