Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stara preko 800 godina

Islamska država raznijela povijesnu džamiju al-Nuri u Mosulu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Militanti Islamske države u srijedu su raznijeli veliku džamiju Al-Nuri i njezin kosi minaret u Mosulu, priopćila je iračka vojska.

Velika džamija al-Nuri bila je povijesna džamija u Mosulu, Irak, poznata po njezinom minaretu koji je gradu dao nadimak "grbavac". Vjeruje se da je Nur ad-Din Zangi izgrađivao džamiju 1172-1173 tijekom Abbasid kalifata, neposredno prije smrti. Nakon što je Nur ad-Din preuzeo kontrolu nad Mosulom, naredio je svom nećaku Fakhr al-Dinu da izgradi džamiju Uništena je 21. lipnja 2017, tijekom bitke u Mosulu od strane ISIS-a.

Pročitajte i ovo Eksplozija na tržnici u Siriji napad u Siriji VIDEO Užas na tržnici! Eksplozija tijekom najveće noćne kupovine, puno je mrtvih i ranjenih Napadnuta četvrt u Afganistanu 14 civila izgubilo život Novi napad u Afganistanu, eksplozija ubila istaknutog protalibanskog svećenika

Iz te je srednjovjekovne džamije čelnik Islamske države (IS) Abu Bakr al-Bagdadi prije tri godine proglasio "kalifat" na područjima Sirije i Iraka.

Novinska agencija IS-a Amaq za rušenje je optužila američki zrakoplov. "Pripadnici IS-a počinili su još jedan povijesni zločin raznijevši džamiju al-Nuri i minaret al-Habda", priopćila je iračka vojska.

Eksplozije u kojima je taj vjerski objekt raznesen dogodile su se kad su elitne iračke protuterorističke postrojbe približile na oko 50 metara od džamije u mosulskom Starom gradu, dodaje se u priopćenju. 

Iračka vojska u srijedu je objavila da kreće prema džamiji. Američka koalicija pruža zračnu i kopnenu podršku toj ofenzivi na Mosul koja je započela u listopadu prošle godine.

"Nismo napadali na tom području ", izjavio je glasnogovornik američkih zrakoplovnih snaga pukovnik John Dorrian.

Glavni bojnik američke vojske, Joseph Martin izjavio je kako je uništenje džamije pokazalo brutalnost ISIL-a. "Odgovornost ove devastacije čvrsto je položena na pragu ISIS-a", rekao je Martin u izjavi. "Ovo je zločin protiv ljudi iz Mosula i čitavog Iraka, te je primjer toga zašto se ova brutalna organizacija mora uništiti".

Iračko-koalicijske snage su u utorak opkolili uporište džihadista u Starom gradu, posljednjoj četvrti Mosula koja je i dalje pod njihovom kontrolom. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene