Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako se Božić nekada slavio

Iščezli običaji: Unošenje slame, posipavanje zobi...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dio naše tradicije su običaji kojima se dočekuje i slavi Božić.

Stari, mladi, bogati i siromašni raduju se Božiću. Pripreme traju i mjesecima. S jednog kvadrata svoje je božićne jaslice zagorska obitelj Brežnjak proširila na golema  22. Dugogodišnja tradicija stvaranja Betlehema u domu.

Pročitajte i ovo Otac i sin si međusobno zapalili ležajeve uoči Božića Otac i sin se posvađali pa jedan drugome zapalili ležajeve: "Iznio je kutnu garnituru i bacio ju na vatru gdje je već gorio njegov krevet" Ilustracija Rezultati ankete Pitali smo vas koji je najgori običaj na vjenčanjima, jedan odgovor daleko je najpopularniji

'Čini mi se da ću jednog dana u sredinu samo stavil stol, postaviti staze prema svim vratima, imam dnevni boravak od 40 kvadrata pa ćemo živjeti tu unutra, bit će to stan u jaslicama', rekao je Ivan Brežnjak.

>> Zašto uopće kitimo jelku za Božić?

S prvom nedjeljom adventa počinje i tradicija. Figura po figuru. Badnjak je. Stoljetni običaji kažu, ukrašavanje jelki, simbola Božića može početi. 'Imamo zgodan zapis  A. Šenoe koji u svom romanu Branka iz 1881. opisuje Božićno drvce obasjano lampicama, orasima, jabukama', ispričala je Marija Živković, Etnografski muzej.

Bor simbolizira rođenje Isusa Krista. Prema nekim predajama, on se kiti jer su iznad špilje, gdje je rođen Isus, bile borove grane. Zbog toga kao simbol kitimo bor.

Božićni običaj unošenja slame gotovo je iščeznuo. Kao i posipanje stola kukuruzom, pšenicom, zobi kako bi godina bila plodna. Južnije, u Dubrovniku, godinama se na Badnjak tradicionalno kolendava, ili čestita kroz pjesmu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene