Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Fokus na pobunu

IZGUBILI VELIK DIO TERITORIJA 'Očekujemo porast masovnih napada diljem Europe'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Islamska država (IS) izgubila je u posljednjih 18 mjeseci četvrtinu svog teritorija u Iraku i Siriji ili područje veličine Irske te će vjerojatno u idućem razdoblju pojačati napade na civile, objavila je u nedjelju organizacija Information Handling Services (IHS).

Teritorij pod kontrolom radikalnih džihadistao smanjio se od siječnja 2015. kada su proglasili kalifat s 90.800 na 68.300 četvornih kilometara.

Pročitajte i ovo Zastava Islamske republike Pripadnik ISIL-a U BiH osuđen terorist koji se predstavljao kao humanitarac u Siriji Vladimir Putin Jedanaestero pritvorenih "Jeste li sigurni?" Rusija ne vjeruje da je za pokolj u Moskvi odgovorna Islamska država, prstom upiru na drugu stranu

To je dovelo do jačanja napada na civilne ciljeve na Bliskom istoku i u Europi, koji će se vjerojatno intenzivirati, navodi IHS, kompanija sa sjedištem u Coloradu u SAD-u.

"Kako se IS smanjuje, postaje jasno da državni projekt slabi i da se skupina fokusira na pobunu", rekao je Columb Strack iz IHS-a, tvrtke koja pruža informacije o globalnoj politici i sigurnosti.

"Rezultat toga je da očekujemo porast masovnih napada i sabotaža gospodarske infrastrukture diljem Iraka i Sirije te Europe", dodao je.

Iračka vojska osvojila je prošloga mjeseca Falluju, utvrdu IS-a zapadno od Bagdada što je dovelo do porasta broja napada na šijitske muslimane.

U jednom takvom napadu prije tjedan dana ubijeno je gotovo 300 ljudi u trgovačkoj četvrti iračkog glavnog grada. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene