Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velik potencijal

Iranci zainteresirani za ulaganje u Hrvatsku, pogledajte što im je najzanimljivije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok nam je tekstilna industrija skroz propala, krvnu sliku domaćeg gospodarstva popravlja vojna. U Zagreb je jučer stigla poslovna elita iz Irana, s tržišta od 82 milijuna ljudi.

Predstavnici iranskih tvrtki iz sektora graditeljstva, elektronergetike, prehrambene i automobilske industrije stigli su na hrvatsko-iranski gospodarski forum.

Pročitajte i ovo Ilustracija proljetno izvješće MMF objavio prognozu za hrvatsko gospodarstvo, evo kada očekuju usporavanje rasta cijena Sayyed Ali Khamenei Situacija se zaoštrava Predsjednik Irana najavio: "Svaki izraelski odgovor dočekat ćemo s još jačim udarom"

"Hrvatska sa svojim znanjima može mnogo toga ponuditi Iranu, pogotovo u sektorima energetike, brodogradnje, željeznica. Naša vlada jako je zainteresirana za suradnju s vašim privatnim sektorom", rekao je Golamhossein Shafeei, predsjednik Iranske gospodarske komore.

Shvatili su to vrlo brzo u hrvatskoj tvrtki PIP, koja gotovo 3 desetljeća obrađuje med i patentira proizvode na njegovoj osnovi.

Nakon što su prošle godine s Predsjednicom posjetili gospodarski forum u Teheranu, pripremili su proizvode specijalizirane za iransko tržište.

"Znači da su bez alkohola i bez konzervansa, tu će biti nekoliko proizvoda prirodne kozmetike i nekoliko proizvoda recimo tipa Coffe med koji supstituira šećer kod kavopija", kaže Ivan Bračić, osnivač tvrtke PIP.

PIP-ovi proizvodi na iranskim bi se policama trebali naći početkom iduće godine.

"Unutar mjesec dana očekujemo dolazak tog partnera iz Irana koji će biti zastupnik i koji je odradio konkretne razgovore s firmama koje će prihvatiti naše proizvode", kaže Bačić.

Iran je tržište od gotovo 82 milijuna ljudi. No Hrvatskoj je bilo nedostupno sve do početka prošle godine, kada su ukinute UN-ove sankcije Iranu zbog sumnje u razvijanje nuklearnog oružja. Danas su Iranci zainteresirani za ulaganje u Hrvatsku.

"Mi smo im rekli da je to ne samo ulaz na hrvatsko tržište nego je to njima ulaz na puno veće tržište – dakle na europsko tržište koje je onda tržište od 500 milijuna ljudi", govori Luka Burilović, predsjednik HGK-a.

Prošle godine zbrojeni hrvatski izvoz i uvoz iz Irana jedva su premašili iznos od 5 milijuna dolara. No potencijalni poslovi velikih hrvatskih tvrtki poput Končara i Gredelja to bi uskoro mogli promijeniti.

"Suradnja koja je za sada skromna ide naprijed i ugovori imaju ogroman potencijal, mjere se u desetinama i stotinama milijuna dolara i nadam se da ćemo vrlo brzo doći do njihove realizacije", kaže Marko Pavić, ministar rada i mirovinskog sustava.

U tom bi slučaju robna razmjena s Iranom činila puno više od trenutačnih 0,01 posto uvoza i 0,03 posto hrvatskog izvoza. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene