Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Maknut s besplatne A liste

Dijabetičari zabrinuti: Inzulin će morati NADOPLAĆIVATI

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski Zavod za zdravstveno osiguranje premjestio je neke vrste inzulina s besplatne A liste, na B listu. To znači da će mnogi svoju terapiju sada trebati nadoplaćivati.

Iako postoji zamjenski lijek s A liste koji ne treba plaćati, promijeniti terapiju, tvrde oboljeli, ne može se preko noći. 'Kod inzulina je to specifično što se zamjenski ne može dati bez prethodnog specijalističkog pregleda i obrade pacijenta koji traje minimalno 8 dana u bolnici', tvrdi Željko, dijabetičar.

Pročitajte i ovo Besplatni senzor za dijabetes tipa 2 - 5 Važna stvar Dobra vijest za osobe s dijabetesom: "Ovime se rješavaju i neke nepravde" HZZO veće cijene brojnih pomagala HZZO je na liste stavio nove lijekove: Napravljen važan iskorak za oboljele od dijabetesa tip 2

BIJES LIJEČNIKA: U zdravstvu ogorčeni novim pravilnikom

HZZO tvrdi, pak, kako zamjenski lijek može propisati obiteljski liječnik dok iz Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga tvrde suprotno.

'To je mišljenje i odbora za Dijabetes Hrvatskog liječničkog zbora, da dijabetolozi jedino kao stručnjaci i subspecijalisti mogu mijenjati terapiju osobama s dijabetesom', kazao je predsjednik Davor Bučević, dodajući kako procjenjuju da će nastati veliki problem jer kriva terapija može btii vrlo opasna.

U problemima bi se moglo naći oko 50 000 dijabetičara kojima je propisana inzulinska terapija. Iz HZZO-a tvrde da za sve lijekove pa i za spomenuti inzulin postoji jeftiniji lijek čije troškove u potpunosti pokrivaju.

 DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene