Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odbor za djecu i mladež

Interpelacija SDP-a o sprječavanju nasilja nije podržana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HDZ-ova većina u saborskom Odboru za obitelj, mladež i šport nije podržala SDP-ovu interpelaciju o ulozi vlade u sprječavanju rastućeg nasilja među djecom i mladima, priklonivši se tako stavu vlade.

SDP-ovu interpelaciju predstavila je zastupnica Marija Lugarić, koja je upozorila na rastući trend maloljetničkog nasilja zadnjih godina, sve češće s najtežim posljedicama, i to u školama, u parkovima, na mjestima gdje bi se djeca, naglasila je, trebala osjećati najsigurnije. Sve to je, ocijenila je, potvrda da sustav zaštite djece od nasilja ne funkcionira, a država smanjuje sredstva za preventivne i druge programe koji bi zaštitu maloljetnika trebali podići na višu razinu. SDP interpelacijom Saboru predlaže da obveže vladu na podnošenje cjelovitog izvješća o provedbi svih utvrđenih mjera, izvješće o kaznenim djelima nasilja na štetu djece, te da u roku od 15 dana donese konkretne i sveobuhvatne mjere za suzbijanje maloljetničkog nasilja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ministar najavio Stiže Vladin mehanizam za praćenje cijena: ''Vidjet će se koji su trgovački lanci korektni prema građanima, a koji nisu'' Hrvatski Sabor - 2 ZA UBRZANJE PROCESA Hrvatski sabor u četvrtak o interpelaciji oporbe o radu Vlade vezano uz obnovu od potresa

Državni tajnik u Ministarstvu obitelji Stjepan Adanić je u ime vlade odbacio sve SDP-ove prigovore, ističući da je vlada donijela niz mjera (zakoni, podzakonski akti, strategije, programi) koje se provode i daju 'izuzetno dobre rezultate'. 'Vidljivo je da interpelacija ne odražava pravo stanje stvari u hrvatskom društvu', ustvrdio je. Iznio je MUP-ove podatke po kojima je lani, u odnosu na 2008., za 11 posto pao broj kaznenih djela koja su počinili maloljetnici, da je za 6 posto bilo manje prekršaja protiv javnog reda i mira, a za 18 posto prekršaja vrijeđanja i omalovažavanja službene osobe. 'To su sve činjenice protiv kojih se teško ili nikako ne može boriti', poručio je Adanić, istaknuvši da državna tijela nadležna za zaštitu maloljetnika rade 'vrlo seriozno, više nego u mnogim zemljama u okruženju'.

'Vlada se razbacuje brojkama'

Predsjednica Odbora Milanka Opačić (SDP) vladu, pak, proziva da se samo 'razbacuje brojkama' i 'pokriva programima i strategijama', a da se ne želi suočiti s problemom rasta nasilja među djecom i mladima. 'Gomila je strategija i programa od kojih nema nikakve koristi. Bavimo se djecom tek kada ona počine zlo, a onda je kasno', poručila je. S njom se nije složila Željana Kalaš (HDZ), koja je pozvala SDP-ovce da 'ne generaliziraju od problema dnevno-političke teme", naglasivši i da su svi dokumenti koje je donijela vlada izuzetno bitni jer su 'temelj za postupanje' nadležnih tijela. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene