Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zdravlje na prvom mjestu

Interferon ipak na listi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Unatoč raspisanom natječaju HZZO-a zbog kojeg su oboljeli od multiple skleroze strahovali da će morati sami plaćati interferon koji bi ih stajao oko šest tisuća kuna na mjesec, čini se da će ipak sve biti u redu. Tako su obećali u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje.

'Niti jedan lijek koji se sada koristi za liječenje bilo koje bolesti sa popisa posebno skupih lijekova, neće nestati s liste. I nakon ovog natječaja svi lijekovi će biti na raspolaganju za liječenje svih bolesti, uključujući i multiplu sklerozu', rekao je dr. Tihomir Strizrep.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 3 Kvaliteta života Čudaci na dva kotača osvajaju Europu: ''Kombinacija vlak - bicikl ne bi trebala biti nikakav SF, nego dio hrvatske turističke ponude'' Djeca u vrtiću Virusi se brzo šire Kako smanjiti broj bolesne djece? ''Četiri su najvažnije stvari, a ovo treba djecu posebno naučiti"

Podsjetimo, Savez društava multiple skleroze jučer je prosvjedovao zbog mogućih izmjena u terapiji oboljelih kojima bi se terapija svake godine mogla mijenjati ovisno visini cijene pojedinog lijeka, što znači da bi bolesnici morati koristiti istu terapiju, odnosno lijek najniže cijene.

Na hrvatskom tržištu prisutna su tri interferona od kojih se svaki primjenjuje na različit način, u različitim dozama, sa različitim mogućim nuspojavama ovisno o bolesniku, a koji pati od multiple skleroze. Plan Ministarstva je uštedjeti izmjenom terapije, premda su te terapije kod bolesnika već iznimno dobro regulirane.

Kako se radi o skupim terapijama, bolesnici kojima će biti potreban drugi lijek (zbog neučinkovitosti ili nuspojava najjeftinijeg lijeka) neće ga moći dobiti na trošak zdravstvenog osiguranja, pa će ostati bez odgovarajuće terapije. To bi pak značilo da će njihova bolest još brže uznapredovati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene