Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba protiv rada na crno

Inspektori će upadati u kuće: Odzvonilo zaradi u 'fušu'?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zakon o sprečavanju neregistrirane djelatnosti, koji je sada u pripremi , novi je instrument sustava u borbi protiv sive ekonomije. Njime će se, kako neslužbeno doznaje Vjesnik, proširiti ovlasti državnih inspektora .

Državni inspektori prema tom će zakonu moći ulaziti u kuće, garaže i poslovne objekte na temelju dojave o neregistriranoj djelatnosti, što im dosadašnje norme nisu omogućavale. Sadašnji zakoni ograničavaju inspektora, koji je mogao provjeravati poslovanje isključivo registriranih poslovnih subjekata, što je dovelo do paradoksa da sustav nije mogao reagirati na očite primjere neprijavljenog rada.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rafting na Cetini uskoro zabranjen? Slika nije dostupna Državni inspektorat ispituje zakonitost poskupljenja komunalnih usluga

Obrtnici su često navodili problem neprijavljenog rada koji rezultira nelojalnom konkurencijom i cjenovnim dumpingom.

Ovdje je riječ o takozvanim poslovima u 'fušu', odnosno uslugama čišćenja po kućama, pranju stubišta, sitnim kućnim popravcima, frizerskoj djelatnosti te o nizu drugih usluga koje se obavlja bez registracije i plaćanja poreza. Intencija zakona je prihode ostvarene u sivoj zoni legalizirati kroz oporezivanje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene