Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podrška i od liječnika

Inicijativu Visia Croatica za spas Imunološkog zavoda podržalo 10.000 ljudi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Inicijativu društva Visia Croatica za spas Imunološkog zavoda dosad je svojim uplatama podržalo više od 10.000 ljudi, a u utorak su se tome pridružili i Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL), Hrvatski liječnički sindikat (HLS) i Hrvatska liječnička komora (HLK) preporučivši svojim članovima da kupnjom barem jednog uloga od 100 kuna podrže inicijativu.

"Do sada imamo 10.000 uplata, a interes raste, osobito nakon podrške liječnika", rekao je Đuro Lubura, jedan od čelnika Visia Croatice, koja je jedina predala ponudu za kupnju većinskog paketa od 54,38 posto dionica Imunološkog zavoda.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pojavio se problem Kako će se građanima vratiti 5,5 milijuna kuna uplaćenih za spas Imunološkog zavoda? Slika nije dostupna Visia Croatica, nevladine i braniteljske udruge protiv privatizacije Imunološkog

Lubura kaže da postoji interes velikih ulagača, ali inicijatori i dalje žele da svojim ulogom svaka obitelj u Hrvatskoj postane dio Visia Croatice i spasa Imunološkog.
Novac nije problem

Visia Croatica je u obvezujućoj ponudi za kupnju većinskog paketa ponudila nešto više od osam milijuna kuna, a iako su mediji objavili da je dosad navodno prikupljeno tek 2,5 milijuna kuna, Lubura tvrdi da novac nije nikakav problem.

"Novac nije bit stvari. Bit je da približimo svakoj obitelji važnost Imunološkog zavoda i da taj koncept ubuduće funkcionira ako se država ponovno bude odricala kapitalnih tvrtki", rekao je Lubura.

Inicijativa ima široku društvenu podršku, prije liječnika poduprli su ih iz Udruge gradova, a u srijedu očekuju podršku nekih humanitarnih organizacija i pojedinaca koji se bave humanitarnim radom.

Visia Croatica očekuje da će Državni zavod za upravljanje državnom imovinom preporučiti Vladi prihvaćanje ponude, pa će im Vlada dati "zeleno svjetlo".

Ako dobiju pozitivan odgovor, ugovor moraju potpisati u roku 60 dana, a potom u roku 30 dana isplatiti osam milijuna kuna. Tada će Visia Croatica, putem javnog natječaja, izabrati novu upravu koja će krenuti u restrukturiranje Imunološkog zavoda.

Ne prihvati li njihovu ponudu, očekuju da će Vlada investirati potrebnih 100 milijuna kuna u Imunološki zavod, koji će inače propasti, a posljedice će za hrvatske građane biti nesagledive, poručuju iz društva Visia Croatica.

Liječničke udruge zajednički podržale Visiu Croaticu

HUBOL, HLS i HLK zajednički su u utorak podržali Visiu Croaticu i pozvali svoje članove i građane da ulaganjem od po barem 100 kuna pomognu akciji spašavanja Imunološkog zavoda.

Simbolična akcija potpore održana je u četiri najveća hrvatska grada - Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku, ispred Hrvatske poštanske banke i Hrvatske pošte.

Predsjednik HUBOL-a Trpimir Goluža istaknuo je da inicijativa Visia Croatica jamči ostanak Imunološkog zavoda u vlasništvu hrvatskih građana, zadržavanje njegove dosadašnje djelatnosti i uspješno poslovanje. "Akcijom želimo osvijestiti građane da prepoznaju svoj interes u toj kupovini jer će vjerojatno barem jednom u životu doći u situaciju da će im trebati proizvodi Imunološkog zavoda. Sto izdvojenih kuna jamči im sigurnost, kako u prevenciji tako i u suzbijanju određenih bolesti. To je ulog koji se isplati svakom odgovornom čovjeku", poručio je Goluža.

Ispred Hrvatske poštanske banke u Jurišićevoj ulici u Zagrebu akciji se odazvalo tridesetak članova HUBOL-a, uz podršku čelnika HLK-a Hrvoja Miniga i HLS-a Ivice Babića, koji su također poručili da Imunološki zavod treba ostati u vlasništvu hrvatskih građana.

Inicijativa Visia Croatica jedinstvena je prilika da se pitanje Imunološkog zavoda konačno riješi, smatra Minigo. "Sto milijuna kuna, koliko je potrebno za dokapitalizaciju Zavoda, puno je novca, ali njegova je vrijednost veća od toga iznosa. Mislim da bismo se svi trebali napregnuti i izdvojiti novce da bi se to moglo učiniti", rekao je Minigo koji je osobno kupio udjel te najavio da će zatražiti od ostalih članova HLK-a da učine isto skladu s mogućnostima.
Liječnici sami mogu prikupiti dva milijuna kuna

"Ako bi svatko od dvadesetak tisuća liječnika uplatio minimalan iznos od 100 kuna, to je već dva milijuna kuna", kaže Minigo.

Čelnik HLS-a Ivica Babić ističe da je Imunološki zavod "brand s puno intelektualnog vlasništva, koji je zadužio hrvatsku medicinu", te da se radi o strateškoj zdravstvenoj ustanovi.

Strateška važnost

Imunološki zavod, osnovan 1893. godine, jedini je proizvođač bioloških lijekova u Hrvatskoj. Zahvaljujući 122 godine dugoj tradiciji i cjepivima koje je proizveo, kontinuiranim procjepljivanjem u Hrvatskoj smanjen je pobol od ospica i rubeole za 99 posto, mumpsa za 98 posto, hripavca za 97 posto, tetanusa za 93 posto dok je difterija iskorijenjena, navode iz Zavoda.

Cijepni soj protiv ospica, koji je razvio Imunološki zavod, Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je najboljim na svijetu. Zavod je poznat i kao proizvođač antitoksina protiv otrova pet vrsta europskih zmija, koji se koristi u cijeloj Europi.

U zadnjih 15 godina Imunološki zavod je prodao na domaćem i stranim tržištima oko 40 milijuna doza virusnih cjepiva i oko 26 milijuna doza bakterijskih cjepiva. Samo u razdoblju od 2010. do 2013. proizveo je 214 serija lijekova iz ljudske i životinjske plazme, od kojih je, po provedenim kontrolama, u promet pušteno 213 serija.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene