Obavijesti Video Pretražite Navigacija
otvoreno pismo

Inicijativa "Ne daj se, Cetino" protiv ministrice Dalić: Vaša izjava je bahata, uličarski izgred i dezinformiranje naroda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Inicijativa "Ne daj se, Cetino" osudila je u otvorenom pismu prošlotjednu izjavu potpredsjednice vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić kada je u Saboru reagirala na navode zastupnika Mire Bulja koji se protivi gradnji termoelektrane na Cetini rekavši: "Dosta mi je više slušati laži o Perući."

Inicijativa "Ne daj se, Cetino" navodi kako je tom izjavom ministrica Martina Dalić optužila za laž tu građansku inicijativu i znanstvenike koji podupiru građansku inicijativu.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović na obilježavanju akcije Peruća - 4 MILANOVIĆ NA OBLJETNICI PERUĆE Brzom akcijom spriječena katastrofa: ''Nošena je iz srca hrabrošću, ali i planirana glavom. Puno života je spašeno'' Slika nije dostupna ENERGETSKA ODRŽIVOST Hoće li događaji na istoku ugroziti njihovo poslovanje? Ekipa Nove TV zavirila je u Podravkine proizvodne pogone

"Ako javno tvrdite da su građani i znanstvenici iznijeli "laži o Perući", minimalna pristojnost, poštenje i odgoj nalažu da odmah navedete što je to u našim argumentima lažno", naglašava se u otvorenom pismu te inicijative koje su potpisala tri znanstvenika. "U protivnom, budući da to nismo čuli ni vidjeli ni nakon dosta vremena, vašu izjavu treba smatrati bahatim, uličarskim politikantskim izgredom za dezinformiranje naroda", dodaje se.

Ako je Vama riječ investicija "sveta krava", onda Vaš bog nije i naš Bog, navodi su u opširnom pismu. Ne bavimo se politikantskim kvaziekonomskim mitologijama, već egzaktnim znanostima i zanima nas samo ozbiljna ekonomija. Ne zanima nas "investicija" koja može opstati samo pljačkom građana kroz umjetne, nemoralne, štetne, antiekonomske i antiekološke poticaje.

Narod Cetinske krajine, a 17.000 ljudi je potpisalo peticiju protiv termoelektrane Peruća, želi dobre investicije koje donose život, budućnost i napredak. Investicija za koju se očito i vi osobno zalažete donosi smrt, raseljavanje, prošlost i nazadak, tvrdi ova inicijativa.

Iznoseći brojne argumente protiv Termoelektrane Peruća tvrde kako će ona odmah zaustaviti dva inovativna privatna projekta u Hrvacama, koji se temelje na ekološkoj proizvodnji hrane, a u iduće tri godine zaposlit će oko 300 ljudi. Ugrozit će i egzistenciju oko 70 obitelji koje žive od raznih oblika avanturističkog turizma na Cetini.Uništit će i budućnost preko 100 OPG-ova u Hrvacama, koji su svi u ekološkoj proizvodnji, od pčelara, preko mljekara do poljoprivrednika, naglašava se i dodaje da je narodu dosta laži i manipulacija koje su isključivo u interesu pojedinaca.

Narod Cetinskoga kraja neće dopustiti termoelektranu ni pod kojim uvjetima, ističe se u pismu Martini Dalić koje su potpisali Stanko Uršić, profesor fizičke kemije u mirovini Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Ivo Šimunović, professor emeritus Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, te Mislav Cvitković, doktorand fizike na Friedrich -Alexander -Universitätu Erlangen- Nürnberg i Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene