Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema dozvole?

Inicijativa mladih traži ponovno postavljanje spomen-ploče za izbjeglice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Inicijativa mladih za ljudska prava najavila je danas da će od Grada Knina zatražiti ponovno postavljanje spomen-ploče izbjeglicama te da će kazneno prijaviti tajnika zagrebačkog ogranka Hrvatske čiste stranke prava Ivana Škrleca, koji je, tvrde, koordinatoru Inicijative Mariu Mažiću prijetio fizičkim napadom.

U priopćenju Inicijative tvrdi se da je Škrlec u e-mailu koordinatoru Inicijative napisao: 'Ovim putem obećavam da ću osobno ili uz pomoć Hrvata, prvom prilikom kada ću prolaziti kroz Knin, srušiti ploču koju ste postavili, vi djeco jugo-četničko-partizanskog šljama. A tebi osobno poručujem - ne dao ti Bog da te sretnem i prepoznam ikada, jer se nećeš dobro provesti'.

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović s predstavnicima Mreže mladih Hrvatske - 1 Na sastanku s predsjednikom Iz Mreže mladih Hrvatske podsjetili na svoj zahtjev: "Savjet mladih RH ne bi smio imati ovlast koordinirati rad ostalih udruženja mladih" Slika nije dostupna ZNAK BRATSTVA FOTO / VIDEO Ukrajinska zastava osvanula na Kninskoj tvrđavi

Inicijativa je jučer, na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, postavila spomen-ploču izbjeglicama uz cestu na sjevernom izlazu iz Knina, kojom su prije 15 godina izbjeglice bježale iz Knina. Ploča je uklonjena, a kninska gradonačelnica Josipa Rimac priopćila je da se to dogodilo jer ploča nije imala potrebne dozvole.

Inicijativa priznaje da nema dozvolu za postavljanje ploče, ali najavljuje da će od Grada tražiti da se ploča vrati na mjesto na kojem je bila, a tvrde da su komunalne službe ploču uklonile jer je to osobno zatražila gradonačelnica. 'Vladin Ured za ljudska prava najavio je Inicijativi da će postavljanje spomen-ploče tretirati kao nenamjensko trošenje sredstava, jer je Inicijativa na spomen-ploči napisala kako je postavljena uz financijsku potporu vlade', navodi Inicijativa.

U priopćenju se objašnjava da je Inicijativa putem javnog natječaja od vlade dobila 3000 eura za poticanje aktivizma mladih za suočavanje s prošlošću u ratom pogođenim zajednicama. 'Inicijativa nije prekršila nijednu stavku ugovora koji je potpisala s vladinim Uredom za ljudska prava, jer same akcije nisu bile opisane u projektnom prijedlogu niti u ugovoru. Inicijativa je samo naglasila činjenicu da je ploča postavljena sredstvima dobivenim na spomenutom natječaju', stoji u priopćenju. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene