452768
452768
452768
452768
452768

Inicijativa BoliMe progovara o važnosti održavanja mentalnoga zdravlja u adolescentskoj i studentskoj dobi

  • , 07.10.2016., 10:25
  • Autor:
  • komentara

Javnom interaktivnom instalacijom na Cvjetnom trgu obilježava se Svjetski dan mentalnog zdravlja.

 
 
 
 
FOTO: Bolime
FOTO: Bolime

U povodu Svjetskog dana mentalnog zdravlja, 10. listopada, drugu godinu zaredom, inicijativa BoliMe pokrenula je kampanju: Kad te boli, moraš reći vol. 2, koja potiče progovaranje o mentalnom zdravlju mladih.

Inicijativa BoliMe, uz potporu Biovege, u suradnji s udrugama CroMSIC (Međunarodna udruga studenata medicine), Ambidekster klub, Igra, Hrabri telefon i Djeca prva, djelovat će na nekoliko platformi kao što su: javna interaktivna instalacija na zagrebačkom Cvjetnom trgu, edukativni video, interaktivne radionice, okrugli stolovi i Facebook aplikacija, a cilj joj je osvijestiti mlade, ali i ostale dobne skupine, o važnosti održavanja mentalne higijene i pravovremenom komuniciranju o narušenom mentalnom zdravlju.

Inicijativa BoliMe, prva ovakvog karaktera u Hrvatskoj, podrška je mentalnom zdravlju sa svrhom podizanja svijesti, educiranja i zalaganja za boljitak na području mentalnog zdravlja, osobito mladih u dobi od 15 do 32 godine.

Inicijativu BoliMe pokrenuli su 10. listopada 2015. godine Marina Vitković, profesorica filozofije u zagrebačkoj Prvoj gimnaziji, i Adrian Pezdirc, glumac Zagrebačkog kazališta mladih, koji su u povodu Svjetskog dana mentalnog zdravlja odlučili pokrenuti niz projekata koji progovaraju o sve narušenijem mentalnom zdravlju u adolescentskoj i studentskoj dobi.

U svom jednogodišnjem djelovanju inicijativa je naišla na velik i pozitivan odjek u javnosti. Protekle godine podršku inicijativi dale su mnoge osobe iz hrvatskog javnog života: Iva Šulentić, Frano Mašković, Snježana Tribuson, Bojan Navojec, Nevena Rendeli, Marija Škaričić, Ivan Šarić, Urša Raukar, Mario Možnik, Tomislav Jelinčić, Ana Stunić i Tihana Lazović.

Inicijativi se prošle godine priključila i studentska udruga CroMSIC – Croatian Medical Students’ International Committee - nevladina i neprofitna udruga studenata medicine u Hrvatskoj, a ove su se godine inicijativi pridružile i udruge: Ambidekster klub, Djeca prva, Hrabri telefon i Igra, koje će svojim znanjem i stručnošću poticati cjelokupnu inicijativu i poboljšati kvalitetu svih projekata.

Od samog početka djelovanja, rođena u humanističkom prostoru Prve gimnazija u Zagrebu, Inicijativa BoliMe odlučuje se kroz umjetnički medij propitivati status mentalnoga zdravlja uz prepoznatljiv, sugestivan i nježan stil, polazeći od pitanja razumijevanja čovjeka, smisla i svrhe njegova postojanja.

U ponedjeljak, 10. listopada 2016., na Svjetski dan mentalnoga zdravlja, organizirat će se centralno događanje na Cvjetnom trgu u Zagrebu postavljanjem javne interaktivne instalacije, projekt dizajnerice Drage Komparak, kojom se prenosi poruka:

Osjećanje je univerzalno ljudsko iskustvo. Čini nam se ponekad da osjećanje predugo traje zato što ne uviđamo odvojivost sebe od emocije. Ti nisi emocija, ti samo osjećaš. Promatraj. U redu je biti tužan, uplašen, sretan, ljut ili zgađen. Ne osuđuj se.

Instalacija nagovara na tihu introspekciju u metaforiziranom javnom prostoru kolektivne mentalne higijene. Ona je poziv na istraživanje unutarnjih zbivanja, osvještavanja i prepoznavanja vlastitih emocija. Primarni je cilj ove instalacije poticanje društvenog dijaloga, podizanje svijesti o važnosti brige i ulaganja u mentalno zdravlje. Svrha je upoznavanje javnosti s mogućnostima skrbi o svom zdravlju na području Grada, ali i važnosti medijskog komuniciranja o prakticiranju prve pomoći za mentalno zdravlje.

Osim javne interaktivne instalacije kao neposrednog oblika javnog komuniciranja, Inicijativa BoliMe prepoznala je važnost viralnog progovaranja o ovoj temi te je u tu svrhu i ove godine putem videa otvoreno progovorila o brizi za mentalno zdravlje. Edukativnim videom, u režiji Judite Gamulin, koja potpisuje režiju i prošlogodišnjeg viralnog videa u kojem su sudjelovale osobe iz hrvatskog javnog života, kritički se propituje briga o fizičkom zdravlju, koja se podrazumijeva, te marginalizirani prostor brige o mentalnom zdravlju, a sve to s jasnim ciljem izjednačavanja fizičkog i mentalnog zdravlja kao jednakovrijednih sastavnica cjelovitog zdravlja.

Pored instalacije i videa, u Prvoj gimnaziji, Avenija Dubrovnik 36, i prostorijama Teatra Tirena, Kačićeva 36, u tjednu od 10. do 14. listopada, mladi, roditelji i sva zainteresirana javnost moći će polaziti interaktivne radionice na kojima će stručnjaci, iz udruga koje su se priključile Inicijativi BoliMe, tematizirati važnost brige o mentalnom zdravlju.

Tjedan će završiti dvama stručnim okruglim stolovima – u petak, 14. listopada na temu Zaštita i unaprjeđenje mentalnog zdravlja mladih namijenjenom stručnim suradnicima, ravnateljima i nastavnicima u srednjim školama, te u nedjelju, 16. listopada, u Kinu Tuškanac na Konferenciji mladih psihologa Perspektiva na temu Aktivizam u službi mentalnog zdravlja.

Mentalno zdravlje zahtijeva novi, interdisciplinarni pristup, poboljšanu suradnju zajednice (obrazovnih ustanova, obitelji, društva i institucija) te kritičko propitivanje trenutnoga angažmana društva i države na području mentalnog zdravlja. Ova inicijativa prva je ovakvog karaktera u Hrvatskoj, a s obzirom na važnost teme i neophodnom komuniciranju o istoj, nadamo se da će Inicijativa BoliMe i drugu godinu za redom naići na pozitivan odjek u javnosti.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se